Istoria atentatelor închipuite la adresa conducătorilor României, de la „flacăra violet” la „pistolul plat”

Liviu Dragnea are o mai veche experienţă în atentatele puse la cale împotriva unora dintre conducătorii post-decembrişti ai ţării, fie doar energetice. Astfel, el a înfiinţat o comisie parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, când Băsescu l-ar fi pus la Pământ pe Geoană cu „flacăra violet”. Mulţi s-au întrebat dacă anchetarea unor evenimente din urmă cu opt ani nu era doar pretextul pentru a abate atenţia de la actul guvernării.

După ce Mircea Geoană a pierdut, în 2009, prezidenţialele în faţa lui Traian Băsescu, Viorel Hrebenciuc, şeful campaniei lui Geoană, explica ce s-a întâmplat la ultima dezbatere televizată dintre cei doi candidaţi, înainte de turul doi: „Joi după-amiază, în general, Traian Băsescu este în forţă maximă, pentru că violetul pe care l-a purtat în ultima vreme îi dă forţă. Joia este ziua Flăcării Violete, care îi conferă o putere deosebită. Şi cei din staff-ul său au purtat în această campanie violet, pentru că aceia care se ocupă de ezoterie ştiu ce înseamnă asta. Eu cred sincer în treburile astea, nu o luaţi ca glumă”, a spus Hrebenciuc. El a mai afirmat că Băsescu a avut un consilier pe probleme de protecţie parapsihologică, în persoana lui Aliodor Manolea.

Şi Mihaela Geoană era aproape sigură, pe 16 ianuarie 2010, că soţul său fusese victima unui atac energetic: „Cred ca a fost atacat energetic foarte mult, erau chiar în sală oameni care lucrau la acest lucru. Vreau să spun că am simţit foarte mult eu personal, nu aveam energie, nu mă puteam concentra, nu puteam face lucruri, nu eram eu”.

Un lunetist pentru Constantinescu

Jurnalista Laura Ganea, care a făcut parte din echipa preşedintelui Constantinescu, a scris în cartea sa „Prețul demnității. O istorie altfel”, despre un complot pus la cale de Dan Iosif.

„La ora 18:30 este convocat Consiliul Suprem de Apărare al Ţării, unde se va discuta despre instituirea stării de urgenţă. Raportul SRI conţine şi transcrierea unei conversaţii telefonice dintre Dan Iosif şi Ion Iliescu.

Dan Iosif: Domnule Preşedinte, totul este pregătit, lunetistul tocmit pentru Constantinescu va acţiona când minerii ajung la Bucureşti.

Ion Iliescu: Dane, să nu faci o asemenea prostie!”, este consemnat în cartea lansată în 2016.

Băsescu, pândit de două ţevi PVC

Directorul SRI anunța, la Realitatea TV, în ianuarie 2005, că serviciile secrete au intrat în posesia unor informații privind organizarea de atentate împotriva președintelui Băsescu, din cauza luptei anticorupție a acestuia. „Am adus la cunoştinţa SPP şi inclusiv cu domnul preşedinte Băsescu am discutat acest lucru”, mai spunea şeful SRI, Radu Timofte. „Preşedintele Traian Băsescu a fost informat de către directorul Radu Timofte asupra unor posibile pericole la adresa şefului statului”, se arăta într-un comunicat al Președinției.

Pe 30 ianuarie 2006, SPP anunţa că în 24 ianuarie, cu mai puțin de două ore înainte de sosirea preşedintelui Băsescu în Piața Unirii din Focșani, ar fi găsit în hidrantul de pe holul de la parterul Prefecturii Vrancea un dispozitiv suspect, cu potențial exploziv. Era vorba de două ţevi de PVC. În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, demasca un „scenariu mizerabil” pus la cale de putere şi cerea SPP, SRI și Parchetului General să demareze o anchetă.

Iliescu atacat cu camera de filmat şi viruşi

După alegerile din mai 1990, câștigate de Ion Iliescu și FSN, Liga Studenților, Grupul Independent pentru Democrație și Asociația 21 Decembrie au hotărât să se retragă din Piața Universității. După negocieri purtate de Ion Caramitru, Dan Hăulică și Andrei Pleșu cu Marian Munteanu, a fost stabilită o întâlnire cu Ion Iliescu. Una din condițiile puse de Ion Iliescu a fost ca întâlnirea să nu fie filmată, după ce „un civil” i-a spus că în camera de luat vederi putea fi ascuns un pistol plat. „Reprezentanții Pieței Universității au pus condiția ca întâlnirea cu Ion Iliescu să se înregistreze cu o cameră de luat vederi. În acest timp erau probleme și din partea președintelui Ion Iliescu. Am fost de față când un domn în civil, bănuiesc că de la SPP, l-a sfătuit pe președinte să nu accepte prezența unei camere de luat vederi pentru că într-o asemenea cameră s-ar putea ascunde un pistol extra plat. Ion Caramitru, pe bună dreptate, a respins ca ridicolă această ipoteză, dar Ion Iliescu a părut totuși îngrijorat”, a declarat fostul ministru al Culturii, Andrei Pleșu, în cadrul audierii la Parchet în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie.

În 2000, PSD a anunţat, în Parlament, un atentat cu „viruși” programaţi să îl lichideze pe Ion Iliescu. Viitorul director al SRI, Radu Timofte, şi viitorul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu, au fost printre cei mai vocali susţinători ai tentativei de asasinat.

Roman, pus în rândul celor vizaţi de fosta soţie

 Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, spunea în 2012 că viaţa fostului prim-ministru a fost ameninţată la începutul anului 1991. „Acuma lucrurile sunt aşezate, dar atunci a fost şi o încercare de asasinat. Cine era capul răutăţilor schimbării regimului din România? Petre Roman. S-a încercat un asasinat, după Strasbourg”, a dezvăluit Mioara Roman.

Vîntu vrea viaţa lui Harnagea

Poliţia a constituit, pe 1 februarie 2002, un dosar penal privind asasinarea fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea, la comanda lui Sorin Ovidiu Vîntu. „După un an, am aflat din surse apropiate lui Sorin Ovidiu Vîntu că valoarea acelui contract ar fi fost de 1 milion de dolari”, a spus Harnagea anchetatorilor, potrivit Mediafax. Procurorii anunţau că Harnagea, în declaraţia dată organelor de poliţie, susţinea că îl cunoaşte personal pe un individ - întâlnit în clubul Karma - care i-a relatat că fusese contactat de o persoană, pe care o cunoştea de mai mult timp, care i-ar fi spus că Vîntu îi ceruse să caute „asasini profesionişti” care să execute un contract plătit - care avea drept obiect asasinarea mai multor personaje.