Băncile comerciale ar putea fi obligate în curând să trimită Băncii Naţionale a României (BNR) informaţii despre salariaţii care câştigă peste un milion de euro anual, potrivit unui proiect de Ordin publicat pe site-ul Băncii Centrale.
"Proiectul de Ordin asigură transpunerea în cadrul de reglementare naţional a Ghidului privind exerciţiul de colectare a datelor cu privire la angajaţii cu venituri ridicate (Guidelines On the Data Collection Exercise Regarding High Earners - EBA/GL/2012/5) emis de Autoritatea Bancară Europeană", se arată în document.
"Proiectul de Ordin are ca obiectiv reglementarea cadrului de raportare de către instituţiile de credit a informaţiilor care se referă la angajaţii acestora a căror remuneraţie totală este de cel puţin 1 milion de euro/an", mai scrie sursa citată. Băncile pot trimite comentarii cu privire la acest proiect până pe data de 2 noiembrie.
Potrivit acestuia, prima raportare aferentă prezentului ordin se întocmeşte şi se transmite Băncii Naţionale a României de către instituţiile de credit până la data de 15 decembrie 2012, pentru informaţiile aferente remuneraţiilor fixe şi variabile acordate pentru activitatea profesională desfăşurată în anii 2010 şi 2011. Ce salarii câştigă bancherii de top
Astfel, cei mai bine plăţiţi zece bancheri din ţară au câştigat anul trecut cica 29 de milioane de lei, adică 6,8 milioane de euro, cel mai mare salariu câştigat de un bancher fiind de 4,61 milioane de lei (circa un milion de euro), adică aproape 384.200 de lei pe lună, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) Evenimentului Zilei. Raportările ANAF includ salariile, nu şi bonusurile primite de bancheri.
Ultimul salariu din top 10 este de 2,12 milioane de lei, deci aproape 176.500 de lei pe lună. Cele mai mari şase salarii câştigate anul trecut în acest domeniu sunt ale unor bancheri din Bucureşti.
Capitala deţine nouă poziţii din cele 10. Singurul oraş care mai are un bancher în top 10 este Sibiu. Veniturile încasate de acesta anul trecut a fost de 2,42 milioane de lei. În Sibiu are sediul social Banca Carpatica.
Top cinci al salariilor câştigate de bancheri anul trecut arată astfel: Locul I - 4,61 milioane lei Locul II - 3,67 milioane lei Locul III - 3,61 milioane lei Locul IV - 3,06 milioane lei Locul V - 2,47 milioane de lei
ANAF nu oferă date despre identitatea lor. Cele mai mari bănci din ţară, respectiv BCR, BRD Societe Generale, Unicredit-Ţiriac, Banca Transilvania, dar şi Alpha Bank, ING, Bancpost sau CEC Bank este de aşteptat să aibă şi cei mai bine retribuiţi bancheri.