Evenimentul Zilei > International > Israelul și Emiratele Arabe Unite își oficializează cooperarea economică. Strategiile din spatele noii alianțe
Israelul și Emiratele Arabe Unite își oficializează cooperarea economică. Strategiile din spatele noii alianțe

Israelul și Emiratele Arabe Unite își oficializează cooperarea economică. Strategiile din spatele noii alianțe

LES ECHOS . Noul ministru israelian de externe, Yair Lapid, a fost săptămâna aceasta în Emiratele Arabe Unite. Obiectivul: confirmarea acestei noi alianțe, care a apărut în Orientul Mijlociu în urmă cu mai puțin de un an odată cu semnarea acordurilor numite ”Abraham/Avraam/”.

Cu un zâmbet larg pe față, Yaïr Lapid, noul ministru israelian de externe, a condus, săptămâna aceasta, o vastă operațiune de seducție în Emiratele Arabe Unite. Și invers. Covoare roșii, mese cușer, totul a fost făcut pentru a satisface delegația israeliană.

Pentru Omar Sultan Al Olama, ministrul inteligenței artificiale din Emiratele Arabe Unite, cele două țări „stabilesc o nouă paradigmă de cooperare în întreaga regiune (și vor) să promoveze o regiune mai stabilă și mai sigură. De fapt, ultimul război dintre israelieni și palestinieni din Fâșia Gaza nu a avut repercusiuni asupra ”idilei” dintre Ierusalim și Abu Dhabi, idilă înfiripată de la semnarea acordurilor ”Abraham/Avraam”, în septembrie 2020.

Diplomat pur-sânge, Yaïr Lapid i-a mulțumit chiar fostului prim-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, care este departe de a fi prietenul său politic, pentru rolul jucat în punerea în aplicare a acestor acorduri. Ministrul a mai subliniat: „Nu vom merge nicăieri altundeva. Orientul Mijlociu este casa noastră. Suntem aici pentru a rămâne și facem apel la toate țările din regiune să recunoască acest lucru și să vină să vorbească cu noi”.

În timpul acestei vizite, Yair Lapid a inaugurat ambasada israeliană de la Abu Dhabi și consulatul israelian din Dubai și a vizitat pavilionul israelian de la Dubai World Expo 2020 care, din cauza pandemiei, își va deschide porțile pe 1 octombrie a.c.

Rețineți că invitația Israelului la Expo a fost făcută în aprilie 2019, cu mult înainte de semnarea Acordurilor Abraham/Avraam/.

Șeful diplomației israeliene s-a întâlnit la rândul său, timp de trei ore, cu omologul său, șeicul Abdullah bin Zayed Al-Nahyan. Primul, care l-a întâlnit pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cu două zile mai devreme, l-a liniștit pe al doilea despre intențiile aliatului lor comun asupra regiunii.

Cei doi au semnat un acord de cooperare economică și comercială. Concret, această nouă alianță va permite EAU să se apropie de piețele europene, iar Israelului să se apropie de piețele asiatice. O ilustrare a acestei ambiții trans-comerciale este acordul dintre Dubai Ports Word și compania israeliană DoverTower de a participa la cererea de oferte pentru gestionarea portului Haifa.

De fapt, o serie de acorduri au fost deja încheiate de la anunțul de anul trecut privind normalizarea relațiilor dintre cele două țări în domeniile agricol, medical, universitar, bancar, turism … și chiar militar. Astfel, recentul acord semnat între Israel Aeropsace Industries și EDGE, pentru dezvoltarea și fabricarea dronelor, este primul acord militar oficial dintre cele două țări.

 Divergențe referitoare la un contract petrolier

Cu toate acestea, acordul este problematic. Semnat în octombrie 2020 între compania publică israeliană Europa Asia Pipeline Company (EAPC) și compania privată israeliano-EAU MEDRED Land Bridge, acordul prevede transportul de petrol printr-o conductă terestră israeliană către Mediterana fără a trece prin strâmtoarea Ormuz, zonă cu risc din ce în ce mai mare pe fondul tensiunilor cu Iranul.

Dar acest acord nu a fost validat de actualul guvern israelian sau de cel anterior și este foarte contestat pentru riscurile pe care le prezintă pentru mediu. Se pare că Emiratele Arabe Unite au indicat deja că punerea în discuție a acestui acord ar putea avea consecințe diplomatice.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: