Israelul redeschide un punct de frontieră cu Egiptul. Măsura vine pe fondul reducerii cazurilor de COVID

sursă: arhivă

Israelul a luat decizia redeschiderii unui punct de frontieră, pentru trecerea persoanelor fizice, la granița cu Egiptul. Măsura este valabilă pe perioada sărbătorilor de Pesah.

Israelul a redeschis, marţi, un punct vamal cu Egiptul. Măsura a fost luată pentru a permite locuitorilor să se deplaseze în Sinaiul egiptean cu ocazia vacanţei de Pesah (Paştele evreiesc), transmite AFP. Punctul de trecere al frontierei de la Taba, dintre Israel și Egipt, a fost închis de la începutul pandemiei de COVID-19.

Autoritatea aeroportuară din Israel indicase luni că, de marţi până, în data de 12 aprilie, un număr de 300 de persoane vaccinate anti-COVID-19 sau care au fost infectate cu noul coronavirus ar putea traversa prin terminalul Taba pentru a ajunge în Sinai. Autoritățile au precizat, însă, că traversarea frontierei se va face doar pe jos.

Potrivit acestora cei care intenționează să traverseze frontiera vor trebui să prezinte un test PCR negativ efectuat în ultimele 72 de ore. Acesta va fi solicitat indiferent de sensul în care persoanele doresc să treacă frontiera.

Numeroşi israelieni se deplasează în fiecare an în peninsula egipteană cu prilejul sărbătorii Pesah. Terminalul Taba a fost însă închis din martie 2020 din cauza pandemiei, a indicat purtătorul de cuvânt al Autorităţii aeroportuare israeliene, Ofer Lefler.

Israelul a înregistrat un recul al pandemiei

Israelul înregistrează de câteva săptămâni un recul al pandemiei de COVID-19 graţie mai ales unei vaste campanii de vaccinare. Aceasta a fost lansată pe 19 decembrie, iar până în prezent aproape jumătate din populație a primit ambele doze de vaccin.

În Israel trăiesc 9,2 milioane de locuitori, iar imunizarea s-a făcut cu serul produs de Pfizer-BioNTech. Ampla campanie de vaccinare a permis ca țara să iasă, gradual, din a treia carantină.

Premierul Benjamin Netanyahu a încheiat un acord cu gigantul farmaceutic american care permite Israelului să obţină rapid milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în schimbul datelor biomedicale privind efectele sale. De atunci, rata de infectare a populaţiei a scăzut constant, ajungând luni la 1,2% faţă de 6%, la finalul lunii februarie, potrivit Ministerului Sănătăţii israelian.

De la debutul pandemiei, un număr de 6.194 israelieni infectaţi cu noul coronavirus au decedat, dintr-un total de 832.000 de bolnavi de COVID-19.