Interesant este că sursa primară a informației este opoziția din țara considerată inamică, Siria, iar trupul despre care se spune că ar fi transportat spre Israel se zvonește că ar fi însoțit de o delegație oficială a Federației Ruse. La un moment dat, acum 13 ani, și România a fost implicată în complicatele negocieri dintre sirieni și evrei pentru predarea resturilor pământești ale eroului căzut.

E vorba de trupul spionului israelian Elia Cohen, executat prin spânzurare în piața publică, pe 18 mai 1965.

Trei elemente care alimentează zvonul

După ce știrea din presa de opoziție siriană a fost preluată de israelieni, au apărut două informații importante. Prima este că Cenzura Militară și-ar fi dat acordul pentru apariția informației generale. A doua este că oficialii israelieni nu au confirmat știrea, dar nici nu au infirmat-o categoric, mulțumindu-se să declare doar că ei nu au știință despre această acțiune.

Zvonurile sunt alimentate de două evenimente recente. Primul este că acum două săptămâni, rușii – care au jucat un rol important pe frontul sirian de combatere a Statului Islamic – au adus în Israel trupul sergentului principal Zachary Baumel, dispărut în misiune în 1982, în timpul primului război libanez. Gestul simbolic a încheiat 37 de ani de căutări zadarnice.

Citește continuarea, GRATUIT, pe Evenimentulistoric.ro

 

În numărul 14 al Evenimentului Istoric poți citi multe alte materiale interesante:

  • Jurnalul generalului Iulian Vlad, însemnări din închisoare,
  • aventurile cu milițienii români ale unor rockeri care urcaseră și pe scena de Woodstock,
  • dezvăluiri despre misterioșii Cavaleri Danubieni, un ordin inițiatic astăzi pierdut.

O parte din articole le puteți citi pe siteul www.evenimentulistoric.ro

Te-ar putea interesa și: