Evenimentul Zilei > International > Israel a atacat Liban. Tensiuni uriașe în Orientul Mijlociu
Israel a atacat Liban. Tensiuni uriașe în Orientul Mijlociu

Israel a atacat Liban. Tensiuni uriașe în Orientul Mijlociu

Armata israeliană a anunțat că a atacat vineri Libanul după ce mai multe tiruri cu rachetă au fost lansate din țara vecină. Tirurile au fost revendicate de mişcarea şiită Heybollah.

Armata israeliană a trimis un comunicat de presă militar, la puțin timp după lansarea a zece proiectile în direcția statului evreu, în care anunța că este pe cale de a lovi bazele de lansare a rachetelor din Liban. O parte din rachetele lansate pe direcția Israelului au fost interceptate, informează forțele israeliene.

Hezbollah a lansat zeci de rachete către Înălțimile Golan

Mişcarea libaneză Hezbollah a declarat, vineri, că a lansat zeci de rachete către teritoriile din regiunea contestată a Înălţimilor Golan, ocupată de Israel din 1967, ca răspuns la atacurile aeriene israeliene asupra sudului Libanului, scrie lorientlejour.com.

Potrivit unui comunicat al grupării Hezbollah, bombardamentul a venit ca răspuns la raidurile aeriene israeliene.

„Ca răspuns la raidurile aeriene israeliene, Rezistenţa islamică a bombardat un teritoriu din apropierea poziţiilor forţelor de ocupaţie israeliene în regiunea Chebaa”, a declarat gruparea în comunicat.

Cel puţin 10 rachete au fost lansate, vineri, din sudul Libanului către Israel, potrivit agenţiei libaneze National News, în ceea ce pare a fi o relansare a violenţelor de-a lungul frontierei comune.

Israelul a activat sistemul de apărare antiaeriană

Conform cotidianului israelian Haaretz, sistemul de apărare antiaeriană a Isrealului, Iron Dome, a fost activat după ce au fost lansate cel puțin cinci rachete din sudul Libanului, titrează Capital.

Ținta acestor atacuri ar fi fost regiunea Dov, unde se află o bază militară, însă două proiectile au căzut pe satele Aïn Kiniyé şi Neve Ativ.

Locuitorii din localităţile de nord ale Galileei şi Înălţimile Golan au fost îndemnați să se adăpostească.

Ce este Iron Dome

Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.

Pus în funcțiune în 2011, rolul lui este de a opri rachetele cu rază scurtă de acțiune și proiectilele trase din Gaza.

Iron Dome se bazează pe un sistem de analiză radar pentru a depista o amenințare. Lansează un interceptor numai dacă proiectilul amenință să lovească zone populate sau infrastructură de bază.

Interceptorii sunt lansați vertical, fie de unități mobile, fie din puncte fixe. Ei lovesc racheta în aer și produc o explozie care se vede ca o lumină pe cer, în momentul impactului.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: