Editura Evenimentul si Capital

Forțele susținute de SUA controlează 90% din orașul Raqqa din Siria

Autor: | | 0 Comentarii | 724 Vizualizari

Forțele sprijinite de SUA au cucerit 90% din orașul Raqqa. Reprezentanții Forțelor Democratice Siriene (FDS) au anunțat că s-a trecut la "ultima etapă" a cuceririi bastionului jihadiștilor din Siria.

Aflați sub asediu în ultimele trei luni, militanții IS luptă îndârjit pentru păstrarea ultimului lor bastion. Aceștia trebuie să facă față și seriei de atacuri aeriene ale coaliției conduse de SUA și care luptă contra jihadiștilor din Siria și Irak.

„Ca urmare a atacurilor aeriene intense ale coaliției, ISIS s-a retras din cel puțin cinci cartiere importante, în ultimele 48 de ore", a declarat Rami Abdel Rahman, șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, organizație înființată în Marea Britanie.

„Astfel, Forțele Democratice Siriene au ajuns să controleze 90% din oraș".

FDS reprezintă o alianță a forțelor kurde și arabe, pe care coaliția o sprijină în Siria prin atacuri aeriene, echipamente și consilieri.

Staul Islamic s-a retras din nordul orașului și a abandonat silozurile și morile pe care le avea sub control, a declarat Abdel Rahman.

În prezent, militanții sunt încercuiți în centrul orașului, în clădirile administrative guvernamentale, în stadion și tuneluri.

FDS a declarat că forțele sale au planificat și dus la bun sfârșit un "atac surpriză" contra Isis, în partea de nord a orașului. „Credem că aceasta este etapa finală a campaniei "Furia Eufratului", afirmă un purtător de cuvânt al Forțelor Democratice.

ISIS a capturat orașul Raqqa la începutul anului 2014, transformându-l în capitala de facto a „califatului" sirian care a fost înființat după ce gruparea a preluat controlul unor mari părți din Siria și Irak.

Orașul a devenit repede sinonim cu atrocitățile cele mai grave comise de grupare, inclusiv decapitări publice. De asemenea, experții spun că IS a folosit orașul ca bază pentru a planifica atacuri în afara țării. A durat luni de zile până când FDS au reușit să înconjoare orașul, înainte de a începe ofensiva, în luna iunie. Astfel, coaliția a închis toate căile de acces în oraș.

Abdel Rahman a spus că asediul a deteriorat capacitatea de apărare a Isis. „După ce sute de luptători au fost uciși în ultimele săptămâni, restul militanților IS nu vor mai putea să reziste prea mult în Raqqa, deoarece au rămas fără suficiente echipamente militare și provizii", a declarat acesta.

Fără hrană și echipamente medicale, ISIA nu a putut să-și trateze răniții și s-a retras în centrul orașului, pe care o consideră a fi zona "cea mai sigură", conform aceluiași purtător de cuvânt.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI