Evenimentul Zilei > International > ISIS și-a revendicat un nou atac: Explozia de la moscheea din Afganistan, soldată cu cel puțin 100 de morți și răniți. FOTO
ISIS și-a revendicat un nou atac: Explozia de la moscheea din Afganistan, soldată cu cel puțin 100 de morți și răniți. FOTO

ISIS și-a revendicat un nou atac: Explozia de la moscheea din Afganistan, soldată cu cel puțin 100 de morți și răniți. FOTO

Gruparea jihadistă ISIS și-a revendicat atacul comis vineri, 8 octombrie, într-o moschee din nordul Afganistanului. Jihadiștii își asumă răspunderea pentru explozia declanșată în timpul rugăciunilor, care a condus la moartea și rănirea a peste 100 de persoane. Potrivit adjunctului șefului poliției din provincie, în cauză se discută despre un atentator sinucigaș care s-a infiltrat printre credincioșii șiiți, relatează BBC și CNN.

ISIS și-a revendicat atacul asupra moscheii din Afganistan

Reprezentanții grupării jihadiste ISIS au transmis că își revendică atacul asupra moscheii Sayed Abad din provincia Kunduz, comis vineri și în urma căruia au murit și au fost rănite peste 100 de persoane. Potrivit Organizației Medici Fără Frontiere, care a preluat o parte dintre victime la spitalul pe care îl administrează în teritoriu, cel puțin 20 de oameni au fost uciși și alți 0 au fost răniți.

Talibanii, cei care au preluat puterea în Afganistan în luna august 2021, au anunțat că au deschis o anchetă, în urma exploziei. Anunțul vine în contextul în care, săptămâna trecută, o altă moschee din Kabul a fost atacată a finele săptămânii trecute.

Bucăți mari de pânză, ambulanțe și urme de sânge

În interiorul și exteriorul moscheii Sayed Abad din provincia Kunduz se pot observa bucăți mari de pânză, majoritatea murdărite cu sânge. În afara clădirii, ambulanțele preluau persoanele rănite pentru a le putea transporta la spital.

Zalmai Alokzai, un om de afaceri local care a intervenit la o unitate medicală pentru a verifica dacă medicii au nevoie de donații de sânge, a descris că a văzut scene haotice. „Ambulanțele se întorceau la locul incidentului pentru a transporta morții”, a declarat afaceristul, potrivit BBC.

AP Photo/Abdullah Sahil

Comunitatea șiită nu este prima dată supusă atacurilor din partea ISIS, care consideră că musulmanii șiați sunt eretici. ISIS, prin gruparea locală afiliată ISIS-K, a devenit foarte activ în Afganistan la scurt timp după retragerea trupelor coaliției internaționale din Kabul, proces care a durat până la sfârșitul lunii august.

ISIS-K, afiliatul regional afgan al grupului Stat Islamic, care se opune violent guvernului taliban, a efectuat mai multe bombardamente în ultima parte, cele mai multe vizând estul țării.