Evenimentul Zilei > International > ISIS schimbă țintele: Lumea Arabă este în fierbere
ISIS schimbă țintele: Lumea Arabă este în fierbere

ISIS schimbă țintele: Lumea Arabă este în fierbere

Pentru prima dată, organizația jihadistă amenință Qatarul, pe care îl acuză că a luptat împotriva sa. Dar, absolut uimitor, „uită” de marele său dușman tradițional, Arabia Saudită. Care este rivala Qatarului...

Dimpotrivă, Qatarul consideră că cei 300.000 de cetățeni ai săi sunt la adăpost de influența Frăției, prin intermediul căreia însă își exercită influența politică și militară în întreaga regiune, arată Le Point.

Hotărâte să îngenuncheze Doha, Riadul și Abu Dhabi au impus în 2017 o blocadă terestră, aeriană și navală minusculului emirat, cu speranța că îl vor determina să rupă legăturile cu Frăția Musulmană.

Sub conducerea tânărului emir Tamim Al-Thani, care a reluat puterea în 2013, Qatarul a pus între timp surdină diplomației sale regionale agresive și a expulzat un număr de înalți responsabili ai Frăției. Dar nu a rupt legăturile cu aceasta.

Iată că acum, ca o noutate, legăturile Qatarului cu Frăția Musulmană sunt denunțate și de ISIS.

„Pentru ISIS, Qatarul îi sprijină pe Frații Musulmani, care sunt considerați apostați”, spune Sebastien Boussois, cercetător la Universitățile din Bruxelles și Montreal. „În mod normal, în această cruciadă mondială pe care încearcă să o poarte ISIS, comunicatorii săi atacă de asemenea Iranul sau Turcia, dar în acest document nu există nici cea mai mică mențiune.”

Interesul brusc pe care îl suscită astăzi Qatarul organizației jihadiste uimește numeroși observatori.

„Este foarte interesant faptul că ISIS, care și-a făcut un obicei de a amenința Arabia Saudită în fiecare înregistrare audio, de data aceasta și-a ales ca țintă unică Qatarul”, observă un înalt oficial din Golf, care a dorit să-și păstreze anonimatul. „Este foarte straniu că discursul ISIS reia exact aceeași linie pe care Arabia Saudită a folosit-o când a impus blocada împotriva Qatarului”, spune oficialul.

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.