România este al treilea furnizor mondial de arme și muniție folosite de organizația ISIS în războiale din Siria și Irak, potrivit unui studiu publicat pe 30 noiembrie 2017 de o organizaţie londoneză care documentează traficul de arme în zonele de război. Cercetarea a fost realizată la fața locului, în Siria și Irak, și au fost verificate peste 40.000 de bucăți de armament.
Mai mult, România este prima țară din lume ca proveniență a armelor fabricate după anul 2010 pe care ISIS le-a folosit în Irak, potrivit studiului. În total, 12% din armele ISIS folosite în Siria și Irak provin din România, reiese din cercetare.
Studiul prezintă inclusiv fotografii cu mitraliere și proiecte fabricate în România și folosite de ISIS în cele două războaie.
- Despre cercetare: Organizația „Conflict Armament Research”, cu sediul în Londra, a publicat în noiembrie 2017, după ce a investigat timp de 3 ani traseul armelor și muniției folosite de ISIS în războaiele din Irak și Siria, un studiu intitulat „Armele Statului Islamic”. Cercetarea a avut loc pe teren, în teatrele de război, în perioada iulie 2014 – noiembrie 2017 și organizația a verificat de unde provin peste 40.000 de arme, muniție și elemente chimice folosite de combatanții Statului Islamic. Concluziile investigației sunt prezentat în raportul de 202 pagini care menționează că nu acoperă toate armele folosite de ISIS, dar este cea mai amplă cercetare în acest sens.
Potrivit raportului, Rusia și China au fabricat, împreună, peste 50% din armele și muniția deținute de forțele Statului Islamic. România apare în top 3 țări de proveniență a armamentului pe care ISIS îl folosește în Irak și Siria.
În ceea ce privește armele folosite de ISIS în Irak și Siria, 12,12% dintre acestea provin din România, țara noastră fiind depășită la acest capitol doar de China (43,5% dintre arme). România depășește Rusia, de unde provin 9,55% dintre arme. Organizația internațională a verificat 153 de arme românești în Irak și 69 de arme românești în Siria.
În ceea ce privește muniția folosită de ISIS în Irak și Siria, 13,25% din aceasta provine din România, țara noastră fiind depășită de Rusia (25,51% din muniție) și China (25,47%).
România se află pe primul loc în topul țărilor din care provin arme folosite de ISIS în Irak și care au fost fabricate după anul 2010. România este urmată în acest top de SUA (19%), Rusia (18%) și Bulgaria (11%). De altfel, Rusia și România au fabricat peste 50% din muniția care a ajuns în Siria și Irak și care a fost fabricată după anul 2010.
Top 5 țări producătoare ale armelor folosite de ISIS în Irak și Siria:
- Irak
- China
- Romania
- Serbia
- Ungaria
Top 5 țări producătoare ale muniției folosite de ISIS în Irak și Siria:
1.Rusia
2.China
3.România
4.SUA
5.Bulgaria
Raportul mai conține și o serie de referiri la răspunsurile pe care Guvernele României le-au dat organizației internaționale:
Pe 23 februarie 2017, Guvernul României (condus de Sorin Grindeanu) a răspuns că mai multe rachete PG-9V 73 mm folosite de ISIS au fost exportate de România pe 1 noiembrie 2013, beneficiarul fiind Guvernul SUA, potrivit studiului.
Pe 10 noiembrie 2017 și 1 septembrie 2017, Guvernul României (condus de Mihai Tudose) a răspuns unor alte cereri ale organizației internaționale și a confirmat că România este țara de fabricație a unor altor piese de armament care au ajuns în mâinile ISIS. Piesele respective au făcut parte dintr-un export de armament către SUA, a transmis Guvernul.
Pe 26 iunie 2016 s-au folosit rachete românești în Irak, mai spune raportul, iar Guvernul României (condus de Dacian Cioloș) a confirmat că ele au fost exportate către SUA în 2013 și 2014.
Pe 27 ianuarie 2016, Guvernul România a răspuns că Fabrica de Arme Cugir a fabricat o mitralieră AKM cu numărul de serie F-5253-2012, folosită ulterior de ISIS. Mitraliera a făcut parte dintr-un transport de 250 astfel de arme către Guvernul Statelor Unite ale Americii, potrivit raportului.
De asemenea, în noiembrie 2016 a fost găsită o cutie cu 711 de cartușe într-o biserică pe care ISIS o folosea să lanseze atacuri asupra orașului Qaraqosh din Irak. Dintre ele, 138 de cartușe erau fabricate în România între 2013 și 2015, spune raportul.
FOTOGRAFII PREZENTATE IN RAPORT CU ARME DIN ROMANIA: