Comandantul poliției regionale din Jawzjan, Faqir Mohammad, a declarat că luptele au izbucnit acum trei zile în regiunea Qush Tapa.

"Până marți, 42 de talibani și șase militanți ISIS și-au pierdut viața", a declarat acesta. El a adăugat că doi militanți ISIS au comis atentate sinucigașe îndreptate împotriva talibanilor din zonă.

Luptele din provincia  Jawzjan au silit sute de familii să fugă din calea luptelor, acestea adăugându-se sutelor de mii de afgani nevoiți să-și părăsească casele, devenind refugiați din cauza lungului război civil din această țară.

Aminullah Amin, guvernatorul regiunii Qosh Tapa, a declarat că peste o sută de familii au fugit din zonă.

Militanții ISIS din Afganistan sunt deosebit de activi în partea de est a țării, la granița cu zonele tribale ale  Pakistanului, însă gruparea islamistă a început să câștige teren, în ultima vreme, în provinciile din nordul țării, precum Jawzjan, Sar-i-Pul și Faryab, aflate la granița cu Uzbekistan și Turkmenistan.

Se pare că mulți dintre luptătorii Isis din Afganistan sunt originari din Asia Centrală, țările arabe, Cecenia, Pakistan sau fac parte din populația Uighuri, din China.

Printre altele, gruparea ISIS din Afganistan, ISIS-Khurasan, și-a asumat responsabilitatea pentru masacrarea a 54 de persoane în nordul provinciei Sar-e-Pul, în luna august. (XINHUA)