Evenimentul Zilei > International > Își va blestema zilele că n-a fost spânzurat. Pe polițistul criminal îl așteaptă iadul în închisorile britanice
Își va blestema zilele că n-a fost spânzurat. Pe polițistul criminal îl așteaptă iadul în închisorile britanice

Își va blestema zilele că n-a fost spânzurat. Pe polițistul criminal îl așteaptă iadul în închisorile britanice

Fostul polițist britanic Wayne Couzens a primit joi o condamnare pe viață pentru răpire, viol și asasinat în dosarul privind moartea lui Sarah Everard.

Cei care cunosc bine sistemul penitenciar din Marea Britanie susțin că gardienii vor avea mult de lucru pentru a-l proteja pe Couzens, iar acesta își va dori în curând să fi fost condamnat la moarte, chiar și prin spânzurare, așa cum se proceda în trecut. Asta pentru că fiecare prizonier din țară va dori să-i facă rău.

„Oamenii vor sta la coadă pentru a ajunge la el”

Noel Smith, editor al revistei închisorii Inside Time scoasă de deținuți, a declarat pentru The Times că fostul ofițer de poliție va trăi sub amenințarea continuă de a fi înjunghiat sau opărit cu apă fiartă de ceilalți deținiți. „În patru sau cinci ani își va dori să fi fost spânzurat”.

Există mai multe motive pentru care Couzens va avea o viață extrem de grea în pușcărie- a fost polițist, a profitat de funcția lui pentru a viola și omorî o femeie nevinovată, iar cazul lui a fost mediatizat puternic. „Tipul acesta este un caz unic, pentru că majoritatea ofițerilor de poliție nu ajung la închisoare pentru crimă. Și când primesc pedepse cu executare, fac doi sau trei ani, apoi merg într-o închisoare deschisă, unde nimeni nu se va atinge de ei pentru că ceilați deținuți nu vor să aibă niciun fel de probleme ca să poată ieși cât mai repede”.

„Când ești, însă, condamnat pe viață nu te afli niciodată într-o asemenea categorie, așa că ești permanent alături de cei mai răi infractori. Oamenii vor sta la coadă pentru a ajunge la el, de la ucigași până la hoții mărunți care vor să-și facă un nume în închisoare”, susține Noel Smith, care execută și el o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru jaf armat.

Wayne Couzens va fi trimis probabil într-o unitate pentru prizonieri vulnerabili

Conducerea sistemului penitenciar britanic știe și ea că Wayne Couzens este în pericol.  Couzens își va executa probabil sentința într-o unitate pentru prizonieri vulnerabili (VPU) pentru propria protecție. În VPU, deținuții sunt separați de deținuții obișnuiți, deoarece sunt considerați posibile ținte a unor acte de violență din partea altor deținuți, având în vedere brutalitatea crimelor lor.

Îl vor putea proteja de mînia celorlalți deținuți?

Au mai existat cazuri în care răzbunarea deținuților i-a ajuns pe deținuții vinovați de fapte cumplite chiar și în unitățile pentru prizonieri vulnerabili. Astfel, în 2019, pedofilul Richard Huckle, în vârstă de 33 de ani, a fost găsit înjunghiat mortal în celula sa VPU de la HMP Full Sutton. Huckle avea de ispășit 22 de condamnări de minimum 25 de ani pentru molestarea a aproximativ 200 de copii, scrie Daily Mail.