Mugur Isărescu ne spune cum ne poate afecta furtuna de pe piețele externe

Ieșiri de capital, neîncredere din partea investitorilor sau plafonarea creșterii economice. Acestea sunt principalele riscuri la care este supusă econonia României la turbulențele de pe pietele financiare internaționale determinate de scăderea ratingului Statelor Unite de către S&P și de criza datoriilor din zona euro.

”Economia este bine așezată pe o direcție bună, dar rămân vulnerabilitățile pe mediul extern”, așa a început Mugur Isărescu să vorbească despre cum ne-ar putea afecta pe noi un posibil nou val de criză.

”Vedem presiunea din exterior, inflația importată, ceva mai ridicată. În balanța riscurilor suntem ceva mai vigilenți. În ceea ce privește contagiunea, primul lucru care se poate întâmpla în România este ca investitorii străini să fie ceva mai puțini încrezători”, a declarat guvernatorul BNR, în cadrul conferinței trimestriale asupra evoluției ratei inflației.

Acesta a adăugat că o încetinire a creșterii economice a statelor din Uniunea Europeană va diminua și creșterea economiei românești, deoarece ne va afecta exporturile. Șeful băncii centrale a adăugat că atenția este îndreptată și asupra băncilor cu capital străin din România, deaorece poate exista o presiune pentru retragerea de capital.

În ceea ce privește retrogradarea ratingului Statelor Unite, Isărescu a precizat că ”decizia S&P este o decizie care arată că până și SUA trebuie să se ajusteze”.

”Suntem cu arma la picior, gata de intervenție”

Este România pregătită să facă față unui nou val de criză? Isărescu spune răspicat ”Da”. ”Suntem și pregătiți și cu arma la picior, gata de intervenție. Avem clarificate și instrumentele și cadrul juridic. Dacă lucrurile se vor întâmpla, știm cum să acționăm. Avem acea poliță cu FMI. E o poliță mare. Nu e numai un acord de împrumut, e un program de reformare, are componente de mai multe feluri”, a declarat acesta.

Isărescu a adăugat că acum se vede că acordul încheiat cu FMI a fost o măsură bună, care ”a atacat chestiuni care acum devin foarte clare pentru toate țările”.

Ce nu ar trebui România să facă în perioada următoare? Să nu ia măsuri cu impact economic fără să le gândească, vine răspunsul rapid ale șefului băncii centrale, care le dă astfel un sfat politicienilor, fie ei de dreapta sau de stânga.

”Să fie prudenți în ceea ce privește creșterea salariilor și să nu facă o mișcare care apoi să fie regândită. Să calculeze de câteva ori și apoi să ia o decizie. Să se convingă că economisirile nu sunt vremelnice și apoi să ia o decizie. Vedeți ce greu e să iei apoi înapoi”, a adăugat acesta.

Concluzia guvernatorului BNR este una simplă: economia a ieșit din recesiune, dar poate fi afectată de evoluțiile de pe piețele externe. Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, şi prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%, a declarat, astăzi, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Citește aici ce a mai declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.