Pe lângă Mugur Isărescu, au ținut prelegeri Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România și al Agenției Universitare a Fracofoniei, și ziaristul Horia Alexandrescu. În zilele următoare vom reproduce fragmente și din alte prelegeri.
În discursul său, Isărescu a făcut o trecere în revistă a formării sale profesionale, pornind de la anii studenției, trecând prin cei de la Institutul de Economie Mondială, ajungând la Fondul Monetar Internațional, Banca Națională, dar neocolind Clubul de la Roma sau alte organizații, cum ar fi Trilaterala.
Reproducem un fragment din discursul lui Mugur Isărescu. Discursul integral îl regăsiți AICI
„Viața mi-a oferit șansa, în aproape 70 de ani, să întâlnesc, să cunosc îndeaproape și să colaborez cu personalități marcante din țară și din străinătate, ce se încadrează cu brio în această categorie socială: elitele intelectuale.
Îmi face plăcere, astăzi, să-mi amintesc – nu fără firească emoție – de mulți dintre profesorii mei de la Academia de Studii Economice: o combinație de distincție, autoritate și competență. În a doua jumătate a anilor 1960, când marxismul domina științele economice, la catedrele ASE-ului urcau mari intelectuali ce reușeau să deschidă larg o fereastră prin care ne îndemnau să privim și să vedem drumul în viitor. Și care ne-au transmis spiritul gândirii novatoare și capacitatea de a înțelege știința economică dincolo de ideologii. De la marii mei dascăli de la ASE am învățat, ca student în anii ’60-’70, cât de importantă este gândirea modernă, deprinsă de povara ideologiei comuniste, în analiza economică. Idei pe care le transmiteau deseori “printre rânduri”.
În 1971, la absolvire, am primit repartiție la Institutul de Economie Mondială. Am avut șansă, încă din prima zi de muncă de după absolvirea facultății, să-mi fie șef un savant. Un strălucit intelectual al acelui timp: academicianul Costin Murgescu. Personalitatea lui exprima înțelepciune și respect pentru adevăr. Dobândise aceste trăsături într-o experiență de o viață, pe care și-a clădit o carieră de excepție, ce i-a consacrat locul în elita intelectualității. Ca șef al Institutului de Economie Mondială, s-a înconjurat de absolvenți eminenți ai învățământului superior economic. Iar ca publicist, a deschis ferestre spre lumină și punți către adevăr, confirmând și reconfirmând o inegalabilă capacitate de a pune în valoare un vast tezaur de experiență și de cunoștințe. Memoria mea afectivă păstrează vie amintirea atât a momentelor în care am devenit cercetător științific sub bagheta lui, cât și a marilor cărți cărora le-a dat viață.”
Cum a ajuns viitorul guvernator să studieze cursul leu -dolar
”În anii aceia l-am cunoscut și pe cel căruia i se spunea, cu respect, “profesorul de monedă”. Un savant în domeniul politicii monetare. I-am propus să-mi fie conducător științific al tezei mele de doctorat. Alesesem o temă ce părea o aventură în acele vremuri, în care de la cel mai înalt nivel se perora că în România nu vom avea economie de piață nici atunci când, ca rezultat al mutațiilor genetice, plopul va face mere și răchita micșunele.”
”Plopul” și ”micșunelele” la care face referire sunt leul și valutele din anii comunismului, când schimbul valutar era monopolul, mult restrictiv, al statului. În anul 1989, Mugur Isărescu a obținut titlul științific de doctor în economie cu teza „Politici ale ratelor de schimb”.
Citește mai departe ...Cresc pensiile, de la 1 martie! Este OFICIAL! Care sunt pensionarii ce vor primi BANI mai multi

Stirile zilei
animalzoo.ro
doctorulzilei.ro
Alte articole din categoria: EVZ Special
Alte articole din categorie

LASA UN COMENTARIU