ISAILĂ: Când PSD creşte, PDL are prima şansă

EMILIAN ISAILĂ: "Cota de 40% din voturi pe care o are PDL după ultimul sondaj CSOP pare una liniştitoare."

O campanie bună, un mesaj, o viziune şi o strategie directă şi orientată spre oameni le-ar putea aduce încă patru-cinci puncte în alegerile generale din toamnă. Asta înseamnă o bună posibilitate de a guverna singuri sau cu sprijinul unei formaţiuni mici, UDMR, cum am fost obişnuiţi. Dar scorul din toamnă depinde de scorul de la alegerile locale. Scrutinul din iunie e ca teza la matematică din ultimul trimestru al clasei a opta, înainte de examenul de admitere. Dar, apropo, mai dă cineva teze în România?

Cum am mai scris, problemele PDL nu sunt la nivel naţional, unde este perceput ca o formaţiune politică cu forţă în societate. O formaţiune ce reprezintă încă o soluţie pentru stoparea corupţiei şi singura structură care nu a fost erodată de guvernare. Marea problemă a PDL o reprezintă alegerile locale, unde trebuie să-i convingă pe oamenii din marile oraşe pe care le-au administrat în aceşti patru ani că lucrurile vor merge mai bine. Foarte mulţi alegători percep PDL ca pe un partid de primari. Însuşi preşedintele Traian Băsescu a fost propulsat la Cotroceni de forţa şi încrederea alegătorilor din Capitală, care l-au privit ca pe un salvator din calea tăvălugului PSD. Problema primarilor e călcâiul lui Ahile pentru PDL. Şi asta are de rezolvat la alegeri locale.

Săptămâna trecută scriam despre avantajele lui Cristian Diaconescu în bătălia cu Vasile Blaga. Din păcate, eventuala candidatură a lui Oprescu ca independent s-ar putea să anuleze aceste avantaje, iar PSD să nu joace în turul doi. O mişcare bună a fost distrusă de confruntarea dintre aripa Iliescu-Năstase şi cea a lui Geoană-Mitrea. Cu toate că posibila intrare a lui Oprescu în cursă este un noroc pentru fostul ministru de interne, Blaga tot va avea misiunea să recâştige încrederea bucureştenilor şi să alunge stafia lui Videanu din oraş. Este foarte interesant de urmărit în această campanie mişcarea lui Traian Băsescu. Cât de mult se va implica, va influenţa şi va sprijini candidaţii PDL.

Cota de încredere a preşedintelui, conform aceluiaşi sondaj, este de 34%, sub cea a formaţiunii care-l susţine. Preşedintele a pierdut 11 puncte faţă de aprilie anul trecut, dar a trecut printr-o suspendare şi prin alegeri europarlamentare. Confruntările politice din actualul sezon sunt abia la început. Iar după Paşte o să înceapă lupta. În acelaşi sondaj, se observă o creştere de şapte puncte a PSD. Câştigul stângii provine din faptul că formaţiunea lui Geoană are capacitatea să strângă nehotărâţii nemulţumiţi. De ce? Pentru că e fostul partid-stat care a avut o masă imensă de alegători. Mulţi dintre ei s-au transformat în nevotanţi din cauza guvernării lui Adrian Năstase, dar se pot reactiva din motive ce ţin de nostalgia după Iliescu şi de gravele probleme sociale cu care se confruntă.

Mai e o problemă despre care se vorbeşte puţin şi politicienii nu au luat-o încă în calcul. E vorba despre criza economică. Uniunea Europeană şi Statele Unite se pregătesc de recesiune. Unii analişti spun că aceasta e deja prezentă. BNR abia stăpâneşte inflaţia. Piaţa imobiliară e blocată. Preţul alimentelor, al gazului, al carburanţilor creşte săptămânal. Iar această criză va fi extrem de vizibilă în toamnă. În campanie, o temă importantă va fi preţul pâinii şi al benzinei.

De acelaşi autor, citiţi şi blogul „Stockholm 330“, la www.evz.ro/isaila