Evenimentul Zilei > Politica > Irineu Darău acuză fraude la alegerile USR PLUS. Critici dure pentru Cioloș și Barna
Irineu Darău acuză fraude la alegerile USR PLUS. Critici dure pentru Cioloș și Barna

Irineu Darău acuză fraude la alegerile USR PLUS. Critici dure pentru Cioloș și Barna

La finalul primului tur al alegerilor pentru președinția USR PLUS, Irineu Darău a fost votat joi de 3.300 membri (10,1%) și susține că acest rezultat este edificator pentru fraudele care au marcat procesul de votare în urma căruia Dacian Cioloș a fost preferat de 15.111 membri (46%), în timp ce Dan Barna a fost ales de 14.404 membri (43,9%).

Într-o intervenție telefonică la Digi 24, senatorul Irineu Darău a apreciat, totuși, procentele pe care le-a obținut și care îi dau speranțe în apropierea Congresului USR PLUS. Totodată, el a subliniat că nu-și va sfătui susținătorii să-și direcționeze voturile spre contracandidații prezenți în turul 2.

Chiar și așa, Darău nu concepe ca USR PLUS să fie condus de Dan Barna, despre care a spus că nu este potrivit nici pentru alegerile prezidențiale din 2024.

„Am demonstrat că în acest partid există mii de oameni care susțin principiile și care arată că acest partid trebuie condus cu principii. (n.r. – a fost întrebat spre cine ar trebui să fie direcționate voturile sale, spre Cioloș sau spre Barna)

La mine, lucrurile sunt foarte clare. Principiile nu se negociază nici măcar în funcție de rezultat. Dacian Cioloș și Dan Barna au cauționat această campanie de vot și proces de vot inechitabile și până la urmă viciate, pentru că se cunoaște că el conținea erori majore.

Fraude la alegerile USR PLUS

Cei doi nu au vrut să corecteze aceste erori. A fost întrerupt votul doar 26 de ore. Au fost scoase drepturile de vot doar pentru oamenii din două județe. Eroare se putea corecta tehnic prin scoaterea buletinelor invalide din urmă.

Irineu Darău

Sunt mii de persoane care cu votat fără să aibă dreptul. Fără urmă de tăgadă, sute de persoane sunt indubitabil fără dreptul de a vota. Mă voi lupta în continuare. Vine un Congres în care am soluții de propus pentru statut, în care să nu se mai întâmple abuzurile de acum.

Nu văd un viitor pentru USR PLUS cu Dan Barna la șefia partidului și eventual pentru alegerile prezidențiale. În ciuda autobuzelor cu mulți membri introduși în filialele județene, Barna nu a reușit să obțină 50%+1 și sunt foarte mulțumit pentru asta″, a declara Irineu Darău la Digi24.

Mesajul lui Darău înainte de primul tur

„Astăzi la prânz este finalul campaniei interne și al votului pentru alegerea președintelui USRPLUS. Au fost săptămâni intense, care mi-au prilejuit reîntâlnirea cu numeroși oameni ce au pus umărul la această construcție politică în care am investit cu toții atâtea speranțe!

Fiecare dintre ei este o sursă de inspirație pentru mine. Candidatura mea manifest s-a dovedit cu atât mai necesară acum când am văzut cât de mult s-a îndepărtat partidul de valorile sale fondatoare. Procedura internă de campanie și de vot s-a dovedit a fi profund viciată și nu a existat niciun fel de voință de a o repara – nici din partea actualei conduceri nici din partea co-președinților contra-candidați în cursa electorală.

Festivalul democrației interne, cel care ne-a diferențiat în trecut de toate celelalte partide de pe scena politică, s-a transformat într-o glumă. Voi face tot ce ține de mine pentru a remedia acest lucru, pentru că numai alegerile echitabile și corecte pot fi fundamentul unei democrații veritabile.

În acest context, vreau să anunț chiar înainte de calcularea rezultatelor votului intern că nu voi susține niciun candidat în turul 2, dacă acesta va exista. Nu pot susține un candidat care atentează la democrație, după cum nu pot susține un candidat care se uită la această agresiune fără să facă nimic.

Rolul meu rămâne acela de a mă lupta pentru democrație, integritate și meritocrație – valorile care ne-au adus împreună. Nu vreau să mai fim răul cel mai mic, fiindcă nu va fi îndeajuns pentru a schimba în bine România.

Dacian Cioloș și Dan Barna

Planul lui Darău la Congresul USR PLUS

De aceea, în perioada următoare și în cadrul Congresului USR PLUS, voi susține soluții pentru a rezolva problemele sistemice cu care se confruntă partidul, soluții care includ:

– sistem de vot proporțional la toate nivelurile;

– super-majoritate necesară pentru aplicarea de sancțiuni, pentru împiedicarea sancțiunilor discreționare dare de birouri sau comisii prin majorități fragile;

– limitarea cumulului de funcții.

Le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și le reamintesc că nu ne oprim aici! România are nevoie de un USR PLUS curat, competent și credibil.

Membru cu membru, redevenim puternici!″, a spus Darău într-o postare publicată pe Facebook înaintea primului tur al alegerilor din USR PLUS.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: