Evenimentul Zilei > Actualitate > Irina Rimes și Brâncuși au făcut meci nul. Reportaj exclusiv la muzeul cu oficialități
Irina Rimes și Brâncuși au făcut meci nul. Reportaj exclusiv la muzeul cu oficialități

Irina Rimes și Brâncuși au făcut meci nul. Reportaj exclusiv la muzeul cu oficialități

De „Ziua Brâncuși”, celebrată la Muzeul Național de Artă de la fostul Palat Regal, Irina Rimes a strâns, într-o oră, cam o mie de fani. Cam cât a adunat marele nostru sculptor într-o zi întreagă.

12 din 13. Ghinion

Printre sculpturile cele mai admirate s-au numărat, pe lângă ansamblul funerar „Rugăciune”, bustul lui Carol Davila, Somnul și Cap de copil. Vizitatorii au beneficiat de un ghid profesionist, dar operele sculptorului nu aveau în afară de denumire, și aceea destul de aiurea amplasată, niciun fel de explicație. Plus că noi am numărat doar 12 exponate deși au fost anunțate 13. Ghinion!

La penultimul „tur ghidat” a participat și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, alături de alte oficialități. Presa n-a fost invitată, dar n-au putut să mă dea afară că eram deja acolo. A fost un fel de șușanea, că cei prezenți așteptau să spună ceva șeful Culturii române și acesta a ascultat, înțelept, ce spunea muzeografa. Într-un fel, mai bine.

O voce de copil: „ A fost un om autentic!”

După ce ministrul și-a terminat sarcina de serviciu au reapărut oamenii simpli. Oana, de 13 ani, elevă la Școala Gimnazială „Șerban Vodă” și Andreea, colega ei de bancă, spun apăsat că ele au venit pentru Brâncuși, dar că nu sunt supărate că o văd și pe Irina Rimes.

Oana e mai aplicată în conversație: „Arta lui e una dintre cele mai vechi și originale. Se vede că genera viață în ceea ce făcea… Mi- plăcut faptul că se inspira din viața de zi cu zi. A fost un artist și un om autentic!”.

Andreea s-a rușinat și a dat bir cu fugiții.

Irina Rimes a recitat  un text învățat pe dinafară și scris de alții

Vedeta serii, Irina Rimes, a venit însoțită de un consistent staff, cu zece minute înainte de ora șapte seara. N-a dat nicio declarație niciunui jurnalist. Pe scena din fața muzeului a rostit un discurs cam de cinci minute, echilibrat, frumos, pe alocuri ușor patetic, dar care părea o interpretare a unui text învățat pe dinafară.

Oamenii nu preau și-au dat seama. În fața scenei erau circa o mie de persoane, în marea lor majoritate, puști, puștoaice și copii însoțiți de părinți. Care nu s-au obosit să urce patru etaje ca să vadă operele lui Brâncuși. Ci s-o vadă pe Irina. Care, ce-i drept, deși e o mână de om, are sex-apeal, sau mai exact acel „vino-ncoa” cum se spune în Moldova și nu numai.

O notă aparte a făcut ambasadoarea Franței, Michèle Ramis (foto), care și-a citit discursul în limba română, graseind fermecător. După aceea doar demnitarii, în frunte cu premierul Ludovic Orban, au mai avut parte de un tur „ghidat”.

Nu-i bai, și mâine și mai încolo se pot viziona operele lui Brâncuși, că e expoziție permanentă. Dar pe bani. Și fără Irina Rimes.

 

 

PAGINA ANTERIOARA