Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost eliberată condiţionat, după ce a executat o treime din pedeapsă, pentru că a participat la programe educaţionale, a avut un comportament bun şi nu a fost sancţionată niciodată, arată Tribunalul Bacău în motivarea deciziei.
"Din actele şi lucrările dosarului rezultă că a avut un comportament bun faţă de personal şi colegii săi, cu care a relaţionat foarte bine, a fost recompensată de trei ori şi nu a fost niciodată sancţionată disciplinar, a participat în mod constant la numeroase programe educaţionale, ceea ce i-a adus 30 de zile câştigate ca urmare a muncii prestate, aspecte ce denotă stăruinţa condamnatei", a scris judecătorul de la Tribunalul Bacău, în motivarea deciziei de eliberare condiţionată a Irinei Jianu.
- Magistratul a apreciat că timpul în care Irina Jianu a trebuit să rămână în detenţie "nu se raportează la gravitatea faptei comise, care a fost analizată la momentul individualizării pedepsei care i-a fost aplicată, ci la îndeplinirea cumulativă a dispoziţiilor legale ce reglementează instituţia liberării condiţionate".
Instanţa a ţinut cont şi de faptul că Irina Jianu are peste 60 de ani, motiv pentru care ea a putut fi eliberată condiţionat după executarea unei treimi din pedeapsa de şase ani şi nouă luni închisoare, primită în urma condamnărilor din dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian".
- De asemenea, Irina Jianu a scris în penitenciar lucrarea "Evoluţia structurilor de rezistenţă de-a lungul timpului", care conţine detalii tehnice, planşe şi scheme referitoare la modul în care au evoluat structurile de rezistenţă ale construcţiilor, începând cu zidul dacic şi terminând cu zgârie-norii.
Irina Jianu, condamnată la şase ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii" şi la patru ani în cazul "Zambaccian", plus un spor de nouă luni, a fost eliberată condiţionat în 13 ianuarie, după ce a ispăşit doi ani şi jumătate din pedeapsă. Irina Jianu era încarcerată în Penitenciarul Bacău din iunie 2012.