Irigatii cu Loganuri si mobile

Attila Blenesi Dima, noul sef al CA "Imbunatatiri Funciare", si-a repartizat din start o masina, 300 de litri de benzina si telefon mobil

Chiar din prima sedinta a Consiliului de Administratie (CA) al Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) la care a participat, noul presedinte al acestui for, Attila Blenesi Dima - director in cadrul Ministerului Agriculturii - si-a facut „parte”.

Conform Hotararii nr. 11 a CA, din 2 iulie 2007, a fost aprobata achizitionarea de catre ANIF a 8 telefoane mobile pentru membrii CA si pentru secretarul acestuia, cu o limita de 50 de dolari/luna.

De asemenea, au fost aprobate punerea la dispozitia presedintelui CA a unui autoturism, cu un consum lunar de carburant de 300 de litri. Masina, un Logan, a si ajuns la Blenesi, spun reprezentantii ANIF.

Deciziile luate de CA repezinta „tichia de margaritar” de care avea nevoie sistemul de irigatii din Romania, in contextul in care peste 60a din suprafetele pe care se afla culturi de toamna sunt declarate calamitate.

„Noii membri ai CA au solicitat chiar indemnizatii suplimentare pentru fiecare sedinta in plus a consiliului la care participa. Daca ar fi patru sedinte pe luna, cred ca presedintele CA il va depasi la salariu pe directorul institutiei”, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Ioan Nastea, directorul demisionar al ANIF.

Nastea, membru PD, si-a dat demisia in urma cu o luna, iar liberalii au ales deja un inlocuitor pentru acesta. Nicolae Maracine, fost sef al Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) Buzau, va ocupa aceasta functie incepand de luni, fiind numit prin ordin ministerial.

Irigatiile, desfiintate Ambele institutii care se ocupa de imbunatatiri funciare in Romania - ANIF si SNIF - sunt in plin proces de schimbare a conducerii, in contextul in care seceta parjoleste Romania. In 1989, cel mai important activ al agriculturii romanesti era reteaua de irigatii, care acoperea peste 3,3 milioane de hectare. Planurile comunistilor prevedeau ca aceasta sa se dubleze pana in 2000. In 2007, se mai pot iriga maximum 440.000 de hectare, din care au fost incheiate contracte doar pe 344.000.

„In sedinta de guvern din 24 ianuarie am prezentat harta amenajarilor noastre pentru irigatii si pe cea a prognozei de seceta pe anul in curs. Cele doua harti se suprapuneau perfect. Din pacate, reprezentantii cabinetului Tariceanu nici nu s-au sinchisit”, mai spune Nastea. ARANJAMENTE

„Baietii destepti” vor lua despagubiri pentru seceta

Directorul demisionar de la ANIF se teme ca despagubirile pentru culturile afectate de seceta nu vor ajunge la micii proprietari care lucreaza 1-2 hectare, ci la firme cu interese ale „baietilor destepti” protejate de autoritatile locale. Ioan Nastea se bazeaza pe o solicitare facuta pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii, prin care i se cere Administratiei sa elibereze adeverinte in care precizeaza daca suprafetele pentru care s-au cerut despagubiri sunt sau nu irigate.

Din totalul cererilor pentru despagubiri, spune Nastea, 75%-80% se refera la terenuri pe care exista amenajari de irigatii, insa proprietarii nu au incheiat contracte pentru aceste servicii. Ministerul Agriculturii a anuntat deja ca nu va acorda despagubiri proprietarilor care au avut posibilitatea sa irige si nu au facut-o. acuze

Ioan Nastea

Fostul director al Administratiei e revoltat: „Din 400 de ingineri din echipa ANIF, PNL nu a indraznit sa puna pe cineva director, ci a adus pe cineva de la SNIF. Noul director este renumit pentru ca a vandut niste conducte de irigatii din Buzau. El poate sa spuna ca are intentii bune, dar cine o sa-l creada? Eu am dat concurs pentru a primi aceasta functie, pe cand dansul a fost numit direct”.

Nicolae Maracine

Este membru PNL din 2004 si a condus sucursala buzoiana a SNIF. Desi a fost numit la inceputul acestei luni si-si va prelua mandatul luni, nici macar nu a dat pe la sediul Administratiei pe care o va conduce, spune Nastea. Maracine a fost cercetat penal intr-un dosar privind devalizarea sistemului de irigatii din judetul Vrancea. Dosarul a fost solutionat cu neinceperea urmaririi penale.