Evenimentul Zilei > Social > Ireal ce se întâmplă! A fost condamnată la moarte pentru că ar fi scris texte jignitoare despre un important lider religios
Ireal ce se întâmplă! A fost condamnată la moarte pentru că ar fi scris texte jignitoare despre un important lider religios

Ireal ce se întâmplă! A fost condamnată la moarte pentru că ar fi scris texte jignitoare despre un important lider religios

O femeie din Pakistan a fost condamnată la moarte după ce a fost acuzată de blasfemie. Legi stricte privind blasfemia se află în vigoare în Pakistan încă din anii 1980. Acuzata s-ar fi autointitulat profet, motiv pentru care nu a fost cruțată deloc de magistrați, relatează Der Spiegel.

Un tribunal din Pakistan a condamnat o femeie la moarte pentru că l-ar fi denigrat pe profetul Mahomed în anumite documente. Judecătorii din orașul Lahore au găsit-o pe musulmană vinovată de blasfemie, potrivit verdictului publicat marți.

Femeie condamnată la moarte pentru că s-a autointitulat profet: „Textele au fost manipulate”

În 2013, un cleric local a acuzat-o pe femeie că s-a autointitulat profet. Avocatul ei a declarat că aceasta nu era sănătoasă din punct de vedere mental la acel moment. Mai mult decât atât, „textele nu au fost scrise de ea, ci au fost manipulate”, potrivit apărării acuzatei. Avocatul poate contesta verdictul de vinovăție exprimat la Curtea Supremă din Lahore.

Blasfemia și insultarea profetului sunt pedepsite în Pakistan. Țara din Asia de Sud a introdus controversatele legi privind blasfemia în anii 1980, în timpul mandatului conducătorului militar Zia ul-Haq.

În special, susținătorii minorităților, cum ar fi mișcarea musulmană de reformă Ahmadiyya sau șiiții, sunt acuzați de presupusă blasfemie. De la introducerea controversatelor legi nu a fost executată nicio pedeapsă cu moartea în sensul de spânzurare, decapitare etc. Cu toate acestea, zeci de inculpați au fost uciși. Printre altele, un bărbat acuzat a fost împușcat mortal în cap într-o sală de judecată din orașul Peshawar în iulie 2020.

Nicio execuție în Pakistan, în anul 2020

Dar nu doar musulmani, ci și creștini, care reprezintă aproximativ 2% din populație, au fost condamnați la moarte în Pakistan. În martie, un tribunal din metropola Lahore a transformat pedeapsa cu închisoarea pe viață a unui creștin condamnat pentru blasfemie în pedeapsă cu moartea. Judecătorii au urmat pledoaria acuzării, după cum au precizat autoritățile.

Verdictul real a fost dat în urmă cu opt ani. Bărbatul în vârstă de 28 de ani, membru al Bisericii Protestante Libere a Adventiștilor de Ziua a Șaptea, a fost denunțat de un musulman în 2011 pentru un SMS care l-ar fi insultat pe profetul Mahomed și a fost condamnat la închisoare pe viață în 2013.

Potrivit organizației pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International , în 2020 nu a avut loc nicio execuție în Pakistan.