Iranul își arată forța în Golful Persic. 200 de nave militare vor lua parte la o paradă navală care marchează începutul războiului Irano-Irakian din anul 1980.

Iranul își arată forța în Golful Persic. 200 de nave militare vor lua parte la o paradă navală care marchează începutul războiului Irano-Irakian din anul 1980.

Iranul va organiza o paradă navală pe data de 22 septembrie în Golf Persic, paradă la care vor participa 200 de nave militare, relatează agenția iraniană de știri Fars. Parada marchează începutul războiului Irano-Irakian din anul 1980.

Agenția de știri Fars menționează că la această paradă vor participa toate componentele forțelor militare iraniene.

"Peste 200 de nave ale marinei militare, ale Gărzii de coastă și ale Gărzilor Revoluționare vor participa la paradă", a dat publicității agenția Fars, citându-l pe amiralul iranian Mojtaba Mohammadi.

Anul trecut pe data de 22 septembrie, 25 de persoane printre care se numărau și 12 membri ai Gărzilor Revoluționare au fost uciși atunci  când persoane înarmate au deschis focul asupra unei parade militare care marca începutul războiului dintre Iran și Irak din anul 1980 în orașul  Ahvaz din sudul Iranului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele american Donald Trump a ordonat miercuri înăsprirea sancțiunilor asupra Iranului după ce Arabia Saudită a prezentat fragmente de drone și rachete care potrivit armatei saudite au fost folosite în recentul atac asupra rafinăriilor de petrol, atac „sprijinit fără îndoială” de Teheran. Iranul a negat orice implicarea în atacul din 14 septembrie.

Războiul dintre Iran și Irak a început în luna septembrie a anului 1980 și a durat până în august 1988, fiind cel mai lung război convențional al secolului trecut.

Războiul a început atunci când Irak a atacat Iranul pe 22 septembrie 1980 prin invazii terestre și aeriene a teritoriului iranian. Războiul a survenit după o serie lungă de dispute teritoriale legate de frontiera comună a celor două state și temerile Irakului legate de o insurgență șiită în Irak (inspirată de Revoluția Iraniană). Irak dorea de asemenea să ocupe locul Iranului ca putere dominantă în zona Golfului Persic. Deși Irakul spera să profite de haosul apărut după Revoluția Iraniană și a atacat fără o declarație de război, trupele sale au avut un succes limitat și au fost respinse rapid de iranieni care au recuperat aproape tot teritoriul pierdut până în iunie 1982.