Evenimentul Zilei > International > Iran: „Executarea unui opozant nu va afecta relațiile cu UE. Europenii sunt mai sensibili”
Iran: „Executarea unui opozant nu va afecta relațiile cu UE. Europenii sunt mai sensibili”

Iran: „Executarea unui opozant nu va afecta relațiile cu UE. Europenii sunt mai sensibili”

A doua zi după convocarea ambasadorilor Franței și Germaniei la Teheran, președintele iranian Hassan Rohani a făcut declarații șocante pentru europeni. „De ce să reacționăm în acest fel apropo de un individ? Nu e de bun augur și dă o impresie de ingerință”.

Franța denunță „un act barbar și inacceptabil”

Descris ca „jurnalist și disident” de către Amnesty International, Rouhollah Zam a fost găsit vinovat de „spionaj în beneficiul Franței și Israelului”  și a fost acuzat că a jucat un rol activ (prin intermediul canalului Amadnews, pe care l-a condus, pe platforma de mesagerie criptată Telegram) în valul de proteste care au afectat zeci de orașe iraniene în perioada 28 decembrie 2017 – 3 ianuarie 2018.

UE s-a condamnat sâmbătă „în cei mai puternici termeni” executarea lui Zam, solicitând „autorităților iraniene să respecte drepturile inculpaților și să înceteze să mai recurgă la „mărturii televizate”  pentru a stabili și demonstra vinovăția lor” . De partea sa, Franța a denunțat un „act barbar și inacceptabil”.

 

Foto: Facebook

 

PAGINA ANTERIOARA