IPS Teodosie cere, din nou, ridicarea controlului judiciar: “Acuzațiile sunt nefundamentate și imprecise"

IPS Teodosie cere, din nou, ridicarea controlului judiciar: “Acuzațiile sunt nefundamentate și imprecise"

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a cerut, astăzi, prin avocatul său, în ședință cu ușile închise, ridicarea măsurii controlului judiciar în dosarul DNA în care este cercetat pentru prezentare de documente false în vederea obținerii de fonduri europene. Apărătorul Maria Vasîi susține că inaltul ierarh nu a săvârșit nicio infracțiune iar clientul său este nevinovat.

Este a doua solicitare de ridicare a controlului judiciar, la prima cerere din 4 octombrie, obținându-se doar renunțarea la uan dintre acuzații, luarea de mită. Inculpatul Teodosie Petrescu a lipsit astăzi de la instanță, fiind prezent la lucrările Sinodului, potrivit Mariei Vasîi. “Argumentația noastră este cea inițială, respectiv  faptul că IPS nu a săvârșit nicio infracțiune, ca atare, măsura preventivă, chiar dacă este socotită una ușoară, este totuși  foarte  grea. Este o măsură care înfrânge prezumpția de nevinovăție și care nu se justifică.  Nimeni nu crede în țara asta că fără măsura preventivă IPS ar încerca să fugă din țară sau să nu colaboreze cu organele de anchetă pentru lămurirea acestei acuze”, a declarat avocata. Acuzațiile în dosar ar fi “imprecise și nefundamentate”.

Apărătorul a menționat, e de altă parte, că menținerea clientului său sub control judicar îi afectează grav activitatea arhierească.  Să nu uităm că dincolo de a-l privi pe Inaltul Teodosie ca persoană fizică, măsura controlului judiciar privește ierarhia bisericească. Se aduce o acuzație care se răsfrânge din păcate asupra întregii Biserici. O lămurire a acestei cauze și scoaterea Inaltului Teodosie de sub această acuzație se impune a fi făcută deîndată, tocmai pentru a nu prelungi această prezumție nelegală de vinovăție”, a explicat Maria Vasîi. Ea a subliniat că dosarul a plecat doar de la sesizare a procurorilor DNA în urma unui reportaj TV și “fiind vorba de fonduri europene sunt organisme special de investigații care ar fi trebuit să se sesizeze dacă ceva era în neregulă”. Curtea de Apel Constanța a rămas în pronunțare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News