Evenimentul Zilei > Social > ÎPS Teodosie a explicat cum aghiazma la ortodocși rămâne proaspătă 20 de ani, dar la catolici nu. Cum comentează Pr. Francisc Doboș
ÎPS Teodosie a explicat cum aghiazma la ortodocși rămâne proaspătă 20 de ani, dar la catolici nu. Cum comentează Pr. Francisc Doboș

ÎPS Teodosie a explicat cum aghiazma la ortodocși rămâne proaspătă 20 de ani, dar la catolici nu. Cum comentează Pr. Francisc Doboș

O nouă declarație ciudată a venit de la arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie spune că la ortodocși „vine lumina” și aghiazma se păstrează proaspătă, în timp ce la romano-catolici nu. În replică, preotul catolic Francisc Doboș afirmă: „Nu ai cum să nu-l iubești”.

Arhiepiscopul Tomisului, a participat, sâmbătă seara, la „Interviurile lui Cristoiu” de la Aleph News. ÎPS Teodosie a fost întrebat dacă se poate vorbi și în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradițiilor și modernizare, scrie Antena3.
PS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului a subliniat, drastic că „nu, pentru că noi suntem unitari în păstrarea tradiţiilor.”

În continuare, întrebat fiind, de ce catolicii merg pe modernizare, IPS Teodosie a spus:

 „Sunt cu aggiornamento (actualizarea – n.r.). Biserica romano-catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi aghiazma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este”, a mai spus ÎPS Teodosie la AlephNews.

Conform Înalt Prea Sfinției Teodosie, biserica ortodoxă are mai mult o afirmare pe verticală

Mai departe, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că biserica romano-catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”.

„Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”, a mai spus ÎPS Teodosie.

În replică, preotul catolic Francisc Doboș precizat, cu ironie, că IPS Teodosie

„Este de o candoare și de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit”.

„Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa”, a mai adăugat Francisc Doboș.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: