Ministrul culturii nu a venit marţi nici la Teatrul Naţional, nici nu a ieşit din instituţie atunci când alaiul funerar a trecut prin faţa clădirii de pe Şoseaua Kiseleff.
Ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, a ratat marţi, de două ori, ultima întâlnire cu Ştefan Iordache, lucru care i-a mâhnit pe colegii şi pe rudele marelui actor. Deşi trupul neînsufleţit al maestrului a fost depus, marţi, în foaierul Teatrului Naţional Bucureşti, pentru a i se aduce ultimele omagii, ministrul a preferat să participe, între orele 10.00 şi 14.00, la şedinţa de la Biroul Permanent Central al PNL, mulţumindu-se să trimită la teatru o minidelegaţie a Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), care a depus o coronă.
Odată întors în minister, Iorgulescu a ratat cea de-a doua posibilitate de a-i aduce ultimele omagii lui Ştefan Iordache, atunci când cortegiul funerar a trecut, după-amiază, prin faţa instituţiei.
20 de oameni au întâmpinat cortegiul
Maşinile din cortegiul funerar, care a plecat la ora 14.25 de la Teatrul Naţional spre comuna Gruiu, au oprit în faţa sediului Ministerului Culturii, situat pe traseu, pe şoseaua Kiseleff. Acolo, în jur de 20 persoane, salariaţi ai MCC, au ieşit din clădire, întâmpinând cortegiul cu aplauze. Cel care a lipsit era tocmai şeful lor, ministrul Iorgulescu, deşi prezenţa lui era aşteptată de familie. Lui Iorgulescu însă nu i s-a părut important acest moment şi a rămas ascuns în spatele ferestrelor ministerului.
Ion Stănic, şoferul maşinii mortuare, angajat la firma de pompe funebre „Stoica şi asociaţii“, a povestit pentru EVZ episodul: „Am încetinit în faţa ministerului, am mers la pas, cu 5 kilometri la oră. Am văzut câteva persoane care aplaudau, cu flori în mână. Erau cel mult 20, majoritatea femei“, spune el.
Apropiaţii, revoltaţi de indiferenţa autorităţilor
Zvonurile s-au răspândit repede, astfel încât, la masa de după înmormântare, organizată de familia actorului miercuri, la Hotel Astoria din Snagov, majoritatea actorilor prezenţi comentau acest incident, acuzându-l pe ministru că nu a catadicsit să iasă afară, a povestit, pentru EVZ, realizatoarea TV Lucia Hossu-Longin. „Funcţionari de la minister au sunat la Teatrul Naţional şi au cerut ca maşinile să încetinească în faţa MCC, pentru a putea să aducă un omagiu marelui actor. Ei au solicitat acest lucru, pentru că, spuneau, nu au fost lăsaţi să plece din sediul instituţiei pentru a veni cu o floare la Teatrul Naţional. Acesta este motivul pentru care maşinile au oprit. Cineva din maşină a luat din mers florile oamenilor“, ne-a declarat una dintre cele mai apropiate surse de familia actorului.
„Pentru el a fost mai important vremelnicul ministeriat“
„Nu aş vrea să întinăm memoria lui Ştefan Iordache. L-am cunoscut bine şi i-am fost foarte apropiat“, susţine Adrian Iorgulescu.
Surse dintre cele mai apropiate familiei artistului au însă altă părere: „Ştefan îl dispreţuia total pe Iorgulescu. Cum e posibil ca ministrul culturii să apară la televizor şi să spună că a citit întrun CV ce mare actor a fost Iordache?“. În legătură cu minutele din faţa MCC, familia spune: „Am fost foarte dezamăgiţi că ministrul nu s-a sinchisit să apară, nici la TNB, nici la oprirea de la minister. Pentru el este mult mai important vremelnicul lui PNL şi vremelnicul lui ministeriat. Lucrul este simptomatic pentru felul în care sunt trataţi artiştii de către oficialităţi în ţara asta“.
Iorgulescu: „Oi fi fost în minister“
Ministrul Adrian Iorgulescu a declarat pentru EVZ că fost o iniţiativă spontană a salariaţilor MCC, demnă de toată lauda. „Eu nu am fost niciun moment avertizat. N-am fost încunoştinţat, nu a fost ceva organizat de minister, au ieşit angajaţii în mod spontan. Dacă aş fi ştiut, aş fi ieşit şi eu, dar nu puteam să stau în faţa clădirii cu cronometrul în mână să văd când trece cortegiul. Nu îmi mai amintesc dacă eram în minister atunci. Oi fi fost, dar ce mai contează acum?“, a explicat Adrian Iorgulescu.
Tudorel Urian, purtătorul de cuvânt al ministrului, confirmă că acesta era în minister. „Eram alături de domnul ministru şi el a întrebat dacă trebuie să iasă afară. Zarafescu i-a răspuns însă că ministerul este doar un simplu punct pe traseul spre Gruiu. Aşa că ne-am văzut în continuare de treabă“, povesteşte Urian.