Iordache explică ambasadelor existența binomului în justiție

Președintele comisiei parlamentare speciale privind legile justiției, Florin Iordache (foto), a scris într-un document care va ajunge pe masa ambasadorilor străini că imixtiunea SRI în Justiție este unul dintre motivele pentru care a fost nevoie de modificarea legilor justiției.

Fostul ministru al Justiției a redactat în calitate de deputat PSD un rezumat de 10 pagini, în limba română și în limba engleză, în care prezintă motivele pentru care au fost aduse modificări în Parlament la legile 303/2014 în legătură cu statutul magistraților, 304/2004 referitor la organizarea judiciară şi 317/2004 privind CSM. Ambasada Franței a răspuns, aseară, că „dispune de propriile servicii de traducere”.

Context

Iordache a declarat, ieri, pentru EVZ, că a trimis rezumatul ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, pentru a fi prezentat, mai departe, ambasadorilor, întrucât există „o confuzie în spațiul public între modificările aduse la pachetul legilor justiției și amendamentele propuse pentru Codurile Penale”.

Acțiunea lui Iordache vine în contextul în care pe 21 decembrie, ambasadorii Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România au transmis un comunicat comun în care au afirmat că „schimbările aduse la legile Justiției riscă să pună în pericol progresele înregistrate de România”, iar ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat pe 14 decembrie, că informarea oficialilor străini „e o problemă care, într-adevăr, necesită o ameliorare foarte rapidă”.

Imixtiunea SRI

În preambulul rezumatului, Ioradche a scris că „cele trei legi și-au dovedit limitele de-a lungul timpul”, întrucât nemodificarea legislației în vigoare „a condus la cele mai mari pericole la adresa indepedenței justitiei, a statutului de drept și a garantării drepturilor fundamentale prin imixtiunea serviciilor de informații în justiție și lipsa oricăror pârghii eficiente de control în acest sens”.

Iordache își argumentează declarația prin faptul că în ultimii doi ani au ieșit la iveală existența unor date concrete privind încheierea unor protocoale secrete între parchete și Serviciul Român de Informatii (SRI), ce priveau proceduri judiciare, precum și crearea unor echipe mixte de cercetare penală, formate din procurori și ofițeri ai serviciilor de informatii.

Răspundere

Răspunderea materială a magistraților care au comis erori judiciare, așa cum parlamentarii au modificat legislația, a avut la bază, potrivit lui Iordache, o diminuare a încrederii cetățenilor în magistrații „văzuți ca o castă care nu dă socoteală nimănui de faptele lor, chiar și atunci când acționează cu rea credința sau gravă neglijență”.

Investigare

În ceea ce privește înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, Iordache a explicat în rezumat că, în 2014, a existat o tentativă din partea procurorului șef al DNA de combatere a corupției în justiție care „a relevat adevărate conflicte de interese între procurorii DNA și judecătorii ce judecau dosare DNA, precum și presiunile la care aceștia din urmă au fost expuși”.

Încrucișare

Fostul ministru al Justiției a mai subliniat că forma actuală a legilor justiției a condus și la o apropiere prea mare a judecătorilor față de procurori și invers, fapt ce a devenit îngrijorător în momentul în care s-a reflectat în modul în care judecătorii soluționau cererile procurorilor.