Potrivit Constituției României, președintele României este singurul care poate reprezenta și angaja statul român în relațiile externe, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, potrivit unui comunicat de presă.
"PNL îi cere imperativ lui Victor Ponta să lase angajamentele de politică externă în seama președintelui care, conform Constituției României, este singurul ce poate reprezenta și angaja statul român în relațiile externe. Nu există niciun motiv real de interes imediat pentru România care să determine premierul să se exprime în legătură cu viitoarea, așa-zisă, "închidere a granițelor", și mai mult, să riște afirmații superficiale și populiste în numele statului român", susțin liberalii.
"Lăsând la o parte lipsa de mandat din partea Administrației Prezidențiale, încălcare gravă a drepturilor și atribuțiilor constituționale, declarațiile lui Victor Ponta sunt pur și simplu lipsite de logică sau rațiune. Ce granițe închideți domnule prim-ministru? Granițele României nu sunt în regim de liberă trecere, nu suntem parte a acordului Schengen. Situația României nu este similară cu a Germaniei sau Austriei, noi nu avem granițe Schengen și, implicit, nici granițe deschise. Germania a introdus controale temporare la frontiera cu Austria, conform reglementărilor Schengen, pentru cazuri de urgenţă, după măsuri similare adoptate la graniţa austriaco-ungară. Scopul acestor măsuri este să limiteze afluxul curent de imigraniți către Germania şi să reinstaureze procedurile obişnuite, legale, pentru oamenii care intră în ţară", atrage atenția purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.
PNL îl avertizează pe șeful Executivului că declarațiile sale hazardate, încurajate de atitudinile superficiale ale partenerilor săi de discuții din cadrul întâlnirii de la Sofia, au nu doar un caracter populist, dar sunt neconforme cu normele constituționale creând un deficit major de imagine în plan extern.
"Domnul Victor Ponta ar trebui să nu se mai trezească vorbind, pentru că rolul Guvernului în politica externă este, conform Deciziei Curții Constituționale nr. 784/2012, unul tehnic, de execuție", subliniază Ionuț Stroe.
"Nu în ultimul rând, reamintim premierului o chestiune elementară: abordarea problemei migrației trebuie privită și tratată în context european, așa cum România s-a și exprimat și angajat. Punctual, cu referire la granițe, s-a avansat și se lucrează la un management comun integrat al frontierelor UE, s-au identificat și se implementează mai multe modalități de susținere a țărilor de tranzit migraționist din Balcanii de Vest, s-au adoptat măsuri concrete de creare a centrelor de primire la granițele UE pentru trierea și înregistrarea imigranților. Lucruri pe care le știe și premierul, dar de care uită subit, în mod intenționat, când vine vorba de anturaj și interes politic", a mai spus Stroe.