Considerat lider al baştanilor din Timişoara, Ionelaş Cârpaci susţine că el e doar o piesă măruntă, cel puţin în afacerea „Robert Berger“.
Dezvăluirile de presă pe tema mafiei imobiliare a baştanilor timişoreni l-au determinat pe Ionelaş Cârpaci, alias Ionel Sander, cel mai cunoscut dintre baştani, să încalce codul tăcerii. Iniţial, el s-a ferit de ziarişti. Marţi chiar, acesta i-a ameninţat pe reporterii EVZ, prin intermediul unui personaj din lumea interlopă cunoscut sub porecla Tică Semafor. Ameninţările au fost lansate în sediul Palatului Justiţiei din Timişoara, unde mai multe persoane implicate în mafia retrocedărilor au fost însoţite de personaje din lumea interlopă.
Pe holul tribunalului erau aproximativ 25 de romi, care veniseră la un proces în care era implicat Ionelaş. „Mi-au cerut să mă retrag din proces. E o metodă de presiune folosită. Se prezintă la termene în număr atât de mare şi cu personaje din lumea interlopă pentru a intimida instanţele“, declară avocatul Florin Kovacs. A doua zi însă, după ce poliţia a demarat o nouă anchetă, baştanul a acceptat să stea de vorbă şi să-şi prezinte versiunea, în mod civilizat.
„Nu am vrut să ameninţ pe nimeni, dar m-am enervat când m-am văzut la ziar şi la televizor, la «Naşul», că sunt mafiot. Alţii sunt mafia, eu sunt o goangă mică. Tică este un prieten şi ca prieten era acolo. Eu nu ştiu cine sunt ţiganii de la tribunal. Am fost singur“, spune Ionelaş, întrerupt fiind de soneria telefonului mobil, tema muzicală din prima parte a celebrei trilogii „Naşul“. Între timp ies la lumină noi legături ale lui Ionelaş cu persoane extrem de influente din mediul judiciar. Legături periculoase
NOTARUL. Ionelaş a recunoscut că a încheiat mai multe documente la notarul public Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste. „La acest notar şi-a făcut practica Paula Cojocari, fiica lui Ioan Cojocari, secretarul Consiliului Local Timişoara, triunghiul Criste-Cârpaci-Cojocari fiind foarte interesant“, declară o altă sursă din poliţie. „Fiica mea a făcut practica la Criste acum doi ani, e adevărat, dar eu nu am nicio legătură cu Ionelaş. Noi suntem primii interesaţi să spargem mafia pentru că ne pătează semnătura, mie şi primarului“, se apără Cojocari. AVOCATUL. Ca avocat al baştanilor s-a prezentat însuşi Petre Petrişor, fost preşedinte al Tribunalului Timiş şi consilier local. PROCURORUL. O altă informaţie extrem de interesantă a ieşit la lumină din zona poliţiei. „În urmă cu şapte ani, Ionelaş a fost anchetat alături de Pampi Stancu pentru răpirea şi sechestrarea unei persoane. Cei doi au fost anchetaţi împreună când cazul a fost preluat de procurorul Carmen Martinov. Aceasta l-a scos din cauză pe Ionelaş, trimitându-l în judecată doar pe Pampi Stancu, care a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Între timp, Martinov a ajuns şef al Biroului judeţean al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), exact Parchetul responsabil să ancheteze grupările de tipul aceleia din jurul lui Ionelaş. Asta explică de ce nimeni nu i-a deranjat pe baştani“, a declarat, sub protecţia anonimatului, un comisar de poliţie. „O cunosc pe această procuroare doar de atunci, când m-a anchetat, dar am fost nevinovat. Nici măcar nu ştiu cum arată“, susţine Ionelaş. INTERVIU CU UN BAŞTAN
„Toată şmecheria este împotriva mea. Fără primărie nu se putea face lucrarea“
Baştanul Ionelaş este căutat de procurori şi de poliţie prin toată Timişoara pentru a explica ce legătură are cu dispoziţia falsificată a primarului Gheorghe Ciuhandu, prin care s-au trecut ilegal în proprietatea unei persoane fictive, Robert Berger, terenuri în valoare de două milioane de euro. Ionelaş Cârpaci, alias Sander, a răspuns însă întrebărilor puse de reporterii EVZ, oferind versiunea sa privind afacerea „Robert Berger“, persoana fictivă împroprietărită prin acte false cu două terenuri în centrul Timişoarei.
EVZ: De ce credeţi că sunteţi acuzat că aţi pus la cale afacerea „Robert Berger“?
Ionelaş Cârpaci: Eu nu am nicio atribuţie! Toată şmecheria este împotriva mea, că am semnat, că am făcut, că am falsificat. Că eu aş fi „clanu’ mafiot“. Dar nu am fost nici măcar intermediar. Stai să-ţi spun! În primul rând, eu nu am fost niciodată la Jabri, să vorbesc cu el. Niciodată nu am fost. Nu l-am văzut pe Jabri de anul trecut, din noiembrie, de la cazinou.
Sorin Johann a vrut să vândă, ce legătură aveţi cu el?
Vă spun. În Piaţa Unirii sunt trei baruri. În fiecare zi, eu sunt acolo. Dacă vrei să cumperi terenuri, case, imobiliare, maşini, tot găseşti acolo. Unu’ tot se uita la un plan, la o chestie din asta. Mă uit eu la el, eram la o măsuţă lângă.
Nu îl cunoşteaţi?
Habar nu aveam cine este, cum este. Nu ştia bine româneşte, unguru’ era. El ce îmi spune? „Îl cunoşti pe unu Sorin Todor?“. Spun: „Îl cunosc, stai că am numărul lui!“. Se ocupă cu italieni, cu chestii. Îl cunoaşte tot oraşul. Un om cu tot ce vrei. Îl sun: „Bă, te cunoaşte unu’ care e din Ungaria şi a primit o moştenire“. Vine imediat omu’, vorbeşte cu ăla de familia lui, amintiri din copilărie şi după aia de teren, că îl vinde şi cutare. Io am vrut să cumpăr eu personal terenul, dar între timp am luat altceva.
Nu mai aveaţi lichidităţi?
Da, Dumnezeu să-ţi dea sănătate că înţelegi! Aşa. Spun, dacă voi vă cunoaşteţi, faceţi tranzacţia voi. De-aia am ajuns eu cu ei la doamna notar, la Safta, să le facă o notă cam cât valorează terenul şi toate alea, taxele şi restul. Am ajuns la Safta, că are cabinet lângă bar. La notar a cerut cartea funciară, actele lui, impozitu’ de la primărie. A doua zi, mergem la dânsa şi spune: te costă contractul cam 32.000 de euro.
Taxele notariale?
Da, impozite, ce mai era acolo. Zic: „Chiar aşa de scump?“. Între timp, m-am vorbit eu cu băiatu’ să-i dea procură lu’ Sorin. Îi dă la notar buletinu’, toate actele, mergem la notar şi-i face procură pe numele lui Sorin. În trei luni de zile să-i dea banii. Atât toată atribuţia mea. Nu ştiu eu mai mult de atâta sau doamna notar care nu ştia nimic. Habar nu am ce a fost acolo.
Aţi fost fotografiat la o întâlnire la Ştrandul Termal alături de Sorin Johann şi Joe Marinescu, întâlnire la care Jabri Tabrizi spune că aţi mers să-i vindeţi un teren. Stai să-ţi spun. Eu l-am întrebat pe Joe dacă ştie cine dă în oraş bani cu împrumut că îi trebe la un băiat să cumpere un teren. Joe spune: „Eu cunosc pe cineva. Lasă-mă să vorbesc cu Jabri“. Au discutat, zece la sută, chestii din astea. Să-i dea 150.000 de euro. Eu atâta ştiu, că Joe a spus că merge la Jabri să ia 150.000 de euro cu dobândă opt la sută pe lună, în trei luni de zile. Eu am fost cu el să ia banii, nu să vindem teren. Şi procuratură, şi poliţie poate să mă cheme oricine, eu răspund.
Cine putea să falsifice atât de bine un act al primarului?
Credeţi că eu ştiu toate lucrurile alea? Numai cineva din primărie ştia toate lucrurile alea, ca să facă lucrarea. Habar nu am cine a făcut asta, dar fără primărie nu se putea.
Ei sunt acuzaţi că nu i-au legitimat pe cei care făceau presiuni şi nu i-au sancţionat nici măcar atunci când liderul lor a încercat să blocheze accesul jurnaliştilor în sala de judecată, motivând că „clienţii“ lui nu vor ca dezbaterile să fie înregistrate. Grupul de interlopi a fost condus de Tică Semafor (foto), pe numele real Constantin Roman, un recidivist care tocmai fusese eliberat din arest.