Ionel Sărac şi fabulosul caz care a uimit lumea justiţiei din România.
Conform clujust.ro, Ionel Sărac este cel care în 15 ani a fost prezent pe holurile Palatului de Justiție din Cluj pentru a-i reprezenta pe rromii care aveau diferite probleme de rezolvat.
La un moment dat, nişte clienţi l-au reclamat pe Ionel Sărac, care a fost trimis în judecată în 2014 pentru înșelăciune și pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat, Baroul Cluj fiind parte vătămată în dosar.
În iulie luna 2015, cel autointitulat ”avocatul romilor” a primit la Judecătoria Cluj-Napoca o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și muncă în folosul comunității.
Curtea de Apel Cluj a dispus rejudecarea cauzei, iar la 27 octombrie, Judecătoria a pronunțat o altă sentință: ”In baza art. 396 al 6 C.p.p. rap. la art. 16 lit. g C.p.p. înceteaza procesul penalpornit împotriva inculpatului Sărac Ioan sub aspectul savârsirii a doua infractiuni deînselaciune prev. de art. 244 al 1, 2 Cp cu aplic art. 375 Cpp si art. 5 Cp, ca urmare a împacarii partilor.
In baza art. 396 al 5 C.p.p. rap. la art. 16 lit. b C.p.p. achita inculpatul Sarac Ioan sub aspectul savârsirii infractiunii de exercitarea fara drept a unei profesii sau activitati prev de ar. 348 Cpcu aplic. art. 35 Cp, art. 375 Cpp si art. 5 Cp.
Constata stinsa actiunea civila exercitata de persoana vatamata Rus Ioana Octavia. Ia act ca martorul Bodan Ioan nu a formulat pretentii civile în cauza.
In baza art. 275 al. 3 C.pr.pen cheltuielile judiciare ramân in sarcina statului. Onorariul aparatorului din oficiu Zetes Andreea Catalina, în suma de 260 lei, se avanseaza din FMJ.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.”
Astfel, Sărac a fost achitat pentru exercitarea fără drept a unei profesii, iar în ceea ce priveşte înșelăciune, procesul penal a încetat ca urmare a împăcării părților.