Evenimentul Zilei > Actualitate > Ion Rădoi își pregătește ieșirea din scenă. Controversatul lider sindical de la metrou se retrage
Ion Rădoi își pregătește ieșirea din scenă. Controversatul lider sindical de la metrou se retrage

Ion Rădoi își pregătește ieșirea din scenă. Controversatul lider sindical de la metrou se retrage

Controversatul lider sindical de la metrou, Ion Rădoi, intenționează să renunțe la funcție și să se pensioneze. O asemenea decizie ar veni în contextul anchetei penale care îl vizează.

Ion Rădoi intenționează să se retragă din activitate și să iasă la pensie, conform unui document citat de site-ul Economedia. Odată ieșit la pensie, el își va pierde atât funcția de președinte al sindicatului metroului, cât și cea de simplu membru. Fost deputat PSD, Ion Rădoi conduce sindicatul de la metrou de mai bine de 15 ani.

„Poate dobândi calitatea de membru al U.S.L.M. (Uniunea – Sindicatul Liber din Metrou, n.r.) orice salariat al Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex” S.A.  Calitatea de membru de sindicat poate fi redobândită – fără drepturile sindicale timp de 6 luni de la data reînscrierii – numai o singură dată”, arată statutul sindicatului.

Potrivit sursei citate, Ion Rădoi a înaintat o adresă pentru a obține dosarul de pensionare, primul pas în sensul retragerii din activitate.

O eventuală decizie de pensionare vine în contextul dosarului penal în care a fost inculpat de DNA pentru folosirea influenței de lider sindical în vederea șantajării ministrului Transporturilor Cătălin Drulă și a directorului Metrorex Ștefan Paraschiv.

Greva spontana la metrou

Ion Rădoi pus sub control judiciar

Ion Rădoi are 59 de ani și conduce cu mână forte sindicatul de la metrou. El a obținut, de-a lungul vremii, mai multe concesii importante, de la conducerea Metrorex, inclusiv permisiunea de a închiria spațiile comerciale din stații către firme. În luna martie, sindicatul condus Ion Rădoi a declanșat o grevă care a paralizat metroul bucureștean pentru 24 de ore. S-a întâmplat după ce noua conducere a Metrorex a somat firma sindicatului care gestionează spațiile comerciale din subteran să le elibereze.

Spațiile comerciale erau controlate de firma Sindomet Servcom SRL, deținută în procent de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou. Firma opera spațiile comerciale, deși contractul a expirat din 2018, și a făcut profituri uriașe din gestionarea acestora.

Directorul general al METROREX, Stefan Paraschiv, forteaza usa unui spatiu comercial, in cadrul actiunii de evacuare si demolare a spatiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului, la statia de metrou Stefan cel Mare.

Profitul firmei sindicatului din închirierea spațiilor

În 2019, Sindomet Servcom SRL a înregistrat un profit de 6,1 milioane de lei, potrivit informațiilor de pe portalul Ministerului De Finanțe.

Ion Rădoi a fost inculpat de DNA și plasat sub control judiciar pentru folosirea influenței de lider sindical și pentru șantajarea ministrului Transporturilor Cătălin Drulă și a directorului Metrorex Ștefan Paraschiv, potrivit unui comunicat al DNA din 14 iulie.

Astfel, a încercat să mențină în funcțiune chioșcurile comerciale în ciuda contractului de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului care a expirat în 2018.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: