Evenimentul Zilei > Actualitate > IMAGINI FABULOASE CU ION ILIESCU ÎN TINEREŢE. Cum arăta fostul preşedinte al României în momentele când nici nu visa că o să ajungă o figură importantă în istorie | GALERIE FOTO
IMAGINI FABULOASE CU ION ILIESCU ÎN TINEREŢE. Cum arăta fostul preşedinte al României în momentele când nici nu visa că o să ajungă o figură importantă în istorie | GALERIE FOTO

IMAGINI FABULOASE CU ION ILIESCU ÎN TINEREŢE. Cum arăta fostul preşedinte al României în momentele când nici nu visa că o să ajungă o figură importantă în istorie | GALERIE FOTO

Ion Iliescu este, fără îndoială, cel ami cunoscut personaj al Româiei post-decembriste. Fostul președinte al României a trăit o copilărie foarte grea, în orașul de la malul Dunării, marcată de lipsuri materiale și de afecțiunea mamei sale naturale, care l-a abandonat pe vreme când avea numai un an.

Copilăria foarte grea nu l-a împiedicat însă să ajungă șef de stat, și una dintre cele controversate figuri de pe scena politicii din România, din toate timpurile.

La vâsta de 9 ani a fost adoptat de mătusa sa, Aristița, care avea să ajungă servitoare și bucătăreasă în casa Anei Pauker, aceasta ajutându-l pe tânărul Ion Iliescu să fie trimis la Moscova pentru a studia la Institutul Engergetic, după ce a absolvit liceul Spiru Haret din Capitlă, în 1949.

La institutul de la Moscova a fost coelec cu Mihail Gorbaciov, ultimul Secretar General al Partidului Comunist din Uniunea Soviectică, și cu Li Peng, premierul Chinei timp de 10 ani, între anii 1988-1998.

 

După revenirea din Rusia, în anul 1956 a pus bazele Asociației Studenților din România, formațiune organizată după modelul uniunilor naționale din țările europene.

Între anii 1976-1071 a ocupat scaunul de ministru pentru problemele tineretului, după care, pentru șase luni a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

A fost de numărate ori ținta unor încercări de a fi scos din viața politică și în permanență în vizorul organelor de securitate, care au încercat să-l izoleze, să-l scoată din viaţa publică, să-i controleze şi să-i limiteze posibilitatea de comunicare.

În timpul evenimentelor din decembrie '89, Iliescu pune bazele Consiliului Frontului Salvării Naționale, moment în care începe expansiunea sa politică. În 20 mai 1990, în urma alegerilor libere, Iliescu devinde primul președinte al României.

Despre tinereţea sa în preajma dictatorului Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu a povestit într-un interviu acordat Televiziunii Române.
„Ceauşeascu, în tinereţea lui, l-a cunoscut pe tatăl meu. Era în relaţii mai apropiate cu fratele mai tânăr al tatălui meu. El m-a tratat cu simpatie, m-a încurajat, m-a sprijinit, el m-a propulsat, în 1971, ca secretar general al Comitetului central. Am fost ministru pentru problemele tineretului”, a spus Ion Iliescu.

Ion Iliescu a fost preşedinte ales al României între anii 1992-1996 şi 2000-2004. Între 1996-2000 şi 2004-2008 a fost senator din partea PSD. Din 2006 este preşedinte de onoare al PSD. În timpul celui de-al doilea mandat al său, pe 29 martie 2004, România a aderat la NATO şi a încheiat negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană.