După o perioadă îndelungată de discreție, Ion Iliescu, care a împlinit duminică, 3 martie, 94 de ani, și-a exprimat opinia despre problemele actuale din sfera politică, precum și despre aspectele care îl nemulțumesc în privința politicienilor.
Ion Iliescu afirmă că există o concepție greșită conform căreia politica este doar un exercițiu de imaginație. Totuși, el consideră că imaginația nu poate fi folosită în mod exclusiv pentru a face politică, deoarece este alcătuită atât din fantezii, cât și din amintiri.
De asemenea, spune el, există o altă perspectivă conform căreia politica poate fi redusă la putere, dar adoptând o astfel de mentalitate, cel mult poți deveni un politruc.
Ion Iliescu, despre politica românească
„Așa se explică de ce, în politica ultimelor decenii, unii au preferat să schimbe partidele din care fac parte, doar pentru a fi oameni potriviți, la locul potrivit.
Atunci când eu am ales calea politicii, ea era privită mai „ingineresc”, să spunem: ca un domeniu al calculului decizional, al construcției unei lumi mai coerente, mai consecvente – mă feresc să spun mai bune, pentru că binele a fost printre valorile cele mai relativizate ale peisajului politic postdecembrist”, a declarat Ion Iliescu.
Fostul președinte afirmă că politica este și ar trebui să fie un instrument prin care societatea poate câștiga și crea noi libertăți, în special în contextul actual.
Totodată, el subliniază că politica reprezintă o relație complexă între cunoaștere și putere, între abilitățile de a face și contribuțiile aduse pentru a întări încrederea între electorat și aleși.
În legătură cu tendința tot mai răspândită printre români de a adopta ideea „votez răul mai mic” din cauza lipsei de opțiuni politice, Ion Iliescu subliniază importanța conștientizării faptului că un politician nu este ales pentru că alții au fost respinși.
„Eu am fost însă un Președinte ales – pentru că politica este un sistem critic în care oamenii discern și aleg. Prin aceasta, semnalez că politica, atunci când eu am îmbrățișat acest drum, nu era un domeniu al consolării prin validarea răului cel mai mic pentru o societate, o dată la patru sau la cinci ani.
E important să știi că nu ai câștigat meciurile pierdute de alții; că ai fost ales pentru că alții au fost respinși; că ai fost preferabil pentru că alții au fost indezirabili. Și tocmai de aceea, trebuie să spun, eu nu am reușit prin matematica cinică a răului cel mai mic”, spune Iliescu.
Consilierii politicienilor, aleși după imaginea pe care o au
În continuare, Ion Iliescu a subliniat importanța dintre politicieni și consilierii pe care și-i aleg, menționând că el i-a văzut pe ai lui drept parteneri de dialog și de idei, nu de „apaludaci”.
„Știu că astăzi consilierul e mai degrabă în materie de imagine, decât de idei. Greșit! Dacă ai idei bune, imaginea nu are cum să fie altfel. Așa că mi-am folosit consilierii ca parteneri de dialog și de idei, nu ca aplaudaci.
Nu cred însă că succesul în politică presupune a te lăsa pe mâna consilierilor. Ei trebuie să îți prezinte toate lumile posibile în care te-ai putea afla luând o decizie. Consilierii îți spun ce opțiuni ai, deciziile îți aparțin”.
Întrebat dacă îi place cum a evoluat România azi, fostul președinte a punctat că deși nu are nostalgia timpurilor sale, are unele reticențe față de vremurile actuale.
„Iubesc România de azi cu greșelile și triumfurile ei. Societatea românească mai degrabă nu îmi place, decât să îmi placă, dar nu vreau să pară că din pricina vârstei refuz anumite realități care sunt incompatibile cu felul în care mi-am trăit viața.
Nu am nostalgia timpului meu, dar am reticențe față de vremurile de acum. Nu trăim o lume rea, repet, din afară se vede cu totul altfel, mai optimist și mai corect, e o lume perfectibilă însă”, a mai declarat Ion Iliescu.
Cum vede Ion Iliescu tinerii din politică
Primul președinte al țării de după comunism a dat și o serie de sfaturi tinerilor care intră în politică, spunând că e important ca aceștia să știe cine sunt și să nu uite de unde au plecat.
Ion Iliescu a spus și că în politică e importantă onoare unui om. Fostul șef de stat a remarcat și că în ultima perioadă a apărut „un cult al entertainerului politic”, care e manifestat de cei „care au înțeles greșit democrația, reducând-o la un show online urmărit de fanatici care cred, la rândul lor, că libertatea înseamnă a face orice și a spune oricât, fără consecințe morale.
Exact asta trebuie să evite un tânăr dacă vrea să fie luat în serios – mai ales într-o țară în care, vedem bine, tinerii sunt incomozi.
Tinerii sunt mereu incomozi, pentru că ei pun mereu în discuție anchilozele lumii, pe care vor să o schimbe. Și încă mai cred că celor buni dintre ei trebuie să le oferim șanse reale. Nu pentru că sunt tineri, ci pentru că sunt buni și întrupează cel mai bine Speranța”, a mai spus Ion Iliescu într-un interviu pentru Avangarda.