Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu și Petre Roman au telefonat PERSONAL la mai multe mine pentru a chema ortacii la București

Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu și Petre Roman au telefonat PERSONAL la mai multe mine pentru a chema ortacii la București Sursa foto: Arhiva EVZ

Ion Iliescu și Petre Roman au chemat personal minerii la București pentru a face ordine, arată procurorii în rechizitoriul întocimit în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Mai mulți martori, salariați ai unor exploatări miniere din țară, au relatat în fața anchetatorilor cum au fost sunați șefii lor pe „telefonul roșu” de către Ion Iliescu, la data respectivă președintele României, sau de către Petre Roman, care era premier.

„Încă din data de 11 iunie 1990 se hotărâse ca muncitorii să fie aduşi în Piaţa Universităţii, pentru a lua locul manifestanţilor ce urmau să fie înlăturaţi de către forţele de ordine. Aşa cum se va vedea în continuare s-a avut în vedere, inclusiv aducerea minerilor în Bucureşti, pentru a sprijini puterea politică, aşa cum, de altfel, se mai şi întâmplase şi în 28-29 ianuarie 1990 şi 18-19 februarie 1990. În cursul zilei de 13 iunie 1990, inculpaţii Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Adrian Sârbu au contactat personal factori de decizie de la nivelul organelor locale ale puterii de stat, precum şi unii lideri de sindicat cerându-le să mobilizeze cetăţenii din respectivele zone, inclusiv minerii, pentru a veni în Bucureşti şi a-i sprijini în acţiunea de reduce la tăcere opozanţii politici”, arată procurorii în rechizitoriu.

Referindu-se la chemarea minerilor în Bucureşti, în data de 14 iunie 1990, Jubleanu Petre a afirmat că, printre documentele pe care le-a găsit în arhiva sindicatului, al cărui preşedinte a devenit la 05.12.1991, se afla şi un fax semnat de Petre Roman, prin care solicita venirea unui număr mare de mineri la Bucureşti, în sprijinul guvernului:

„Doresc să aduc la cunoştinţa procurorului că printre documentele preluate am găsit şi o copie de pe un fax care conţinea chemarea minerilor la Bucureşti. Acest text avea următorul conţinut (ce îmi aduc aminte), «Întrucât guvernul se află în pericol… se solicită venirea unui număr de mineri la Bucureşti în sprijinul acestuia. Fiind semnat de către premierul Petre Roman»” (declaraţie martor Jubleanu Petre, vol.169, fila 412).

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt martor, Ion Anghel, își amintește: „În ziua de 13 iunie 1990, după amiaza, în jurul orei 16.00-17.00, în orice caz după terminarea programului de lucru, mă aflam la domiciliul meu din Călăraşi de la acea vreme. A sunat telefonul şi am costatat că la celălalt capăt al firului era centralista de la CJPUN Călăraşi. Nu îmi aduc aminte cum se numea această centralistă. Centralista mi-a spus că sunt căutat de domnul preşedinte Ion Iliescu la telefonul guvernamental şi că trebuie să vin la sediul CPUN Călăraşi. Am rămas mirat pentru că nu avusesem niciodată vreo legătură cu domnul preşedinte al ţării-Ion Iliescu. (…) După câteva minute a sunat telefonul guvernamental. Am ridicat receptorul şi mi s-a făcut legătura cu o persoană cu un bărbat. Această persoană s-a recomandat ca fiind Ion Iliescu. M-a întrebat cine sunt şi ce funcţie îndeplinesc. I- am spus că sunt locotenent-colonel Anghel Ion şi nu am nicio funcţie în CPUN Călăraşi.

În continuare domnul Ion Iliescu m-a întrebat unde este preşedintele CPUN Călăraşi. Nu am ştiut ce să-i răspund deoarece preşedintele CPUN Călăraşi era plecat din instituţie. Ion Iliescu mi-a spus să-l caut pe preşedintele CPUN Călăraşţi ca să-l sune la Bucureşti pentru că are să-i comunice ceva important. Precizez că la acea dată preşedintele CPUN Călăraşi era Dorin Mitişor. (…)

După ce Dorin Mitişor a ajuns la sediul CPUN Călăraşi, acesta a avut o discuţie telefonică cu Ion Iliescu. După ce a terminat de discutat, eu nefiind de faţă la discuţie, Dorin Mitişor mi-a spus că Ion Iliescu i-a comunicat că în Bucureşti sunt atacate instituţiile statului şi că trebuie să vină în ajutorul instituţiilor statului şi oameni ai muncii din judeţul Călăraşi”. (declaraţie martor Anghel Ion, vol.396, filele 73-78).

Același episod s-a petrecut și la Combinatul Minier (Regia Autonomă a Huilei) Petroşani: „Printre telefoanele primite la un moment dat a sunat şi telefonul guvernamental iar la celălalt capăt al firului s-a prezentat consilierul d-lui Prim- ministru Petre Roman dar nu mai reţin cum îl cheamă. Mi-a solicitat să dau la telefon pe cineva din conducerea R.A.H.-ului şi la telefon a vorbit cu dânsul un director dintre cei prezenţi în biroul directorului general, respectiv Marhan Aurel şi Boantă Viorel. Revin şi arăt faptul că între timp, în birou au venit ing.Iliescu Constantin şi Cămărăşescu Nicolae, ambii de la Mina Aninoasa. În timp ce se vorbea la telefon cu secretarul de stat al primul ministru, domnul ing. Ilinescu Constantin a solicitat telefonul să vorbească el. Din discuţiile avute la telefon am înţeles că acesta vorbea personal cu Primul - ministru Petre Roman, întrucât i s-a adresat cu «Să trăiţi d-nul Prim-Ministru»” (declaraţie martor Unguraş Leo Ştefan, vol.36, filele 80-82).

Discuţia dintre inculpatul Petre Roman şi suspectul Ilinescu Constantin a avut ca obiect solicitarea primului, ca minerii din Valea Jiului să fie mobilizaţi pentru a se deplasa la Bucureşti, în acea noapte. După terminarea acestei discuţii telefonice martorul Unguraş Leo Ştefan a văzut un telex de la Guvernul României, semnat de către inculpatul Petre Roman, care solicita venirea minerilor în capitală, în scopul de a împiedica înlăturarea noii puteri politice.

Acelaşi martorul a mai susţinut că suspectul Ilinescu Constantin a avut mai multe convorbiri telefonice, la Bucureşti, purtate pe telefonul guvernamental, unele dintre acestea purtându-le şi la Ministerul Minelor cu inculpatul Burlec Plăieş Cornel:

„Am mai reţinut că răspundea la solicitarea Prim- Ministrului că va mobiliza personal minerii din Valea Jiului pentru a se deplasa la Bucureşti în acea noapte. După ce a terminat convorbirea telefonică am văzut pe masă un telex prin care se solicita deplasarea minerilor la Bucureşti pentru a salva căderea Guvernului, solicitată de Petre Roman.[...] Domnul Ilinescu a avut de mai multe ori convorbiri telefonice cu telefonul guvernamental la Bucureşti unde se pare că a vorbit cu d-nul inginer Burlec Cornel care îndeplinea la acea dată funcţia de Ministru Secretar de Stat” (declaraţie martor Unguraş Leo Ştefan, vol.36, filele 80-82).

Acel telex era scris următoarele: «Datorită situaţiei încărcate în care se află noua democraţie şi pentru stabilirea situaţiei create în Bucureşti, dorim ca Liga Sindicatelor Miniere să intervină într-un fel în aplanarea situaţiei create». Nu mai reţin exact textul telexului dar reţin că semnătura pe telex aparţinea d-lui Petre Roman, Prim Ministru al Guvernului României de la acea perioadă. Reţin acest amănunt datorită faptului că avea o semnătură foarte frumoasă” (declaraţie martor Pătru Maria, vol. 214, filele 327-328).