ION ILIESCU: "NU MĂ RETRAG"

Fostul şef al statului a declarat că nu va mai candida la alegerile parlamentare din toamnă. Informaţia a apărut chiar pe blogul preşedintelui de onoare al PSD. El nu se retrage, însă, din viaţa politică. Va rămâne în partid şi se va implica activ în campania pentru algerile parlamentare, când îi va promova pe candidaţii PSD. Motivul invocat este sistemul de vot uninominal: "Dacă se menţineau listele de partid, fără îndoială aş fi candidat".

Domnule preşedinte, aţi anunţat că nu veţi mai candida pentru parlament. Este definitivă şi irevocabilă decizia dumneavoastră? Sigur că da.

Nu vă mai poate face nimic să vă răzgândiţi? Poate dacă veţi fi asaltat cu o serie de propuneri şi de rugăminţi… Văd că a creat foarte multă rumoare această decizie. Vreau să fie foarte clar pentru toată lumea: nu mă retrag din viaţa politică! Nu plec din partid. Viaţa politică nu se rezumă doar la a fi parlamentar. Au fost nişte raţiuni de ordin practic. Viaţa parlamentară este foarte solicitantă şi vreau să-mi gestionez foarte bine timpul care mi-a rămas. În al doilea rând, a existat şi un factor conjuctural: sistemul de vot. Dacă se menţineau listele de partid, fără îndoială aş fi candidat. Cu forţa mea de tracţiune aş fi ajutat întreg partidul. Aşa, în sistemul uninominal, este o luptă individuală, fiecare pe culoarul lui. Nu am nicio motivaţie personală pentru a candida pentru că mi se îngustează prezenţa la un singur colegiu. Nu am niciun motiv să mă bat pentru un loc pentru mine. Aveam o motivaţie să trag o echipă întreagă.

A contat şi evaluarea riscului de a pierde cursa într-un colegiu uninominal? Nu despre asta era vorba. Nu-mi era greu să candidez pe uninominal… Nu m-a interesat. Credeţi că nu găseam un colegiu în care să fiu sigur că voi câştiga...

Poate că în Bucureşti nu se găsea... Se găsea şi în Bucureşti… I-am şi auzit pe unii, chiar obraznici, că mă tem de competiţie, de uninominal. Eu am participat numai la competiţii uninominale, dar circumscripţia era România. Şi acum să mă rezum la un colegiu?

Credeţi că decizia de a nu mai candida va avea drept consecinţă o demobilizare a electoratului PSD? Nu! Din contră. Demobilizarea elctoratului s-ar fi întâmplat dacă candidam într-un colegiu.

Totuşi, electoratul dumneavoastă nu va fi derutat? El va şti că nu mai candidaţi şi va spune: "De ce să mă mai duc la vot, de ce să mai votez PSD-ul, dacă domnu Iliescu un mai candidează?". Nu va fi aşa pentru că mă voi putea implica mai bine în campania partidului, în sprijinirea candidaţilor PSD. Asta o să le inoculez alegătorilor că, votând candidaţii PSD, votează cu mine.

Poate că electoratul vota candidaţii PSD ştiind că printre ei vă aflaţi şi dumneavoastră şi sunteţi o garanţie... Câţi credeţi că ştiau că eu sunt senator. Şi credeţi că influenţa mea se baza pe funcţii în partid sau în stat? Credeţi că, dacă nu voi mai fi senator, nu mă voi putea ocupa de problemele oamenilor?

Aţi spus de liste. Nu v-ar interesa să candidaţi anul viitor pentru Parlamentul European, pentru că acolo se votează încă pe liste de partid? Nici vorbă. Nu vrea să mă prindă 80 de ani în niciun parlament.Am totuşi o vârstă. Dacă era sistemul cu liste, stăteam un an în parlament şi, când mă retrăgeam, venea următorul în locul meu. Aşa, pe uninominal, trebuie să se organizeze alegeri din nou în colegiul respectiv. E mai bine să las pe cineva mai tânăr.

CITIŢI ŞI:

Alegeri fără Ion Iliescu