Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu cere Executivului să sprijine INS în finalizarea recensământului în privinţa populaţiei stabile de peste 18 ani, care ar ajunge la 15 milioane, deci CCR trebuie să ţină cont de aceasta, mai spune fostul şef de stat.
"Cred că s-ar impune ca, de urgenţă, guvernul să dispună măsuri de sprijinire a Institutului Naţional de Statistică pentru finalizarea lucrărilor recensământului privind doar structura populaţiei, lăsând restul componentelor recensământului să se finalizeze când va fi posibil", a scris Ion Iliescu, pe blog.
Fostul preşedinte a mai specificat că după aderarea României la UE, peste 2 milioane de persoane se află în străinătate, dintre care unii au renunţat la cetăţenie, alţii şi-au stabilit domiciliul stabil în strănătate, dar o mare parte şi-au păstrat dreptul de vot.
"Directorul Institutului Naţional de Statistică a menţionat că, în ceea ce priveşte populaţia - s-a înregistrat un total de circa 19 milioane locuitori - ceea ce este pe deplin realist. Cred că s-ar impune ca, de urgenţă, guvernul să dispună măsuri de sprijinire a Institutului Naţional de Statistică pentru finalizarea lucrărilor recensământului privind doar structura populaţiei, lăsând restul componentelor recensământului să se finalizeze când va fi posibil", a mai menţionat Iliescu. Ion Iliescu mai susţine că din cifra de 19 milioane de locuitori existenţi în 2011, după "extragerea cifrei celor care nu au împlinit 18 ani - adică cca 4 milioane cetăţeni minori" se va ajunge la cifra "alegătorilor care pot figura pe listele permanente - adică circa 15 milioane alegători aflaţi pe teritoriul României". În acest context, apreciază fostul preşedinte al PSD, la urne s-a prezentat aproape 60% din corpul electoral şi nu 46% aşa cum au arătat datele prezentate de BEC. "Aceasta înseamnă că cei 8 milioane si jumătate de cetăţeni care au votat la referendum în ziua de 29 iulie 2012 reprezintă nu 50% plus 1, ci aproape 60% din corpul electoral - în ciuda boicotului organizat de domnul Băsescu şi susţinătorii săi (acţiune nelegală şi imorală, care, de altfel, a şi fost sancţionată de electorat printr-o prezenţă demnă de respect)", a explicat Iliescu. Astfel, a explicat Ion Iliescu, "Curtea Constituţională este obligată - legal şi moral - să judece aceste fapte cu răspundere şi obiectivitate şi să valideze rezultatele referendumului din 29 iulie 2012".