Cel care a instrumentat Dosarele Revoluției, generalul Dan Voinea, a declarat, pentru „Evenimentul zilei” că Ion Iliescu nu a putut fi acuzat de înaltă trădare după ce a cerut fostei Uniuni Sovietice să intervină militar în România, deoarece, la acea vreme, țara noastră făcea parte din Tratatul de la Varșovia. Alianța militară, creată de sovietici, permitea oricărei țări membre să intervină atunci când se considera că un stat partener se află în pericol. România a ieșit din acest tratat abia în ianuarie 1990.
Fostul procuror militar, generalul Dan Voinea, a explicat de ce Ion Iliescu, cel care a preluat puterea în decembrie 1989, după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu, nu a putut fi acuzat de înaltă trădare pentru că a cerut ajutorul fostei Uniuni Sovietice. „La vremea aceea, România făcea, încă, parte din Tratatul de la Varșovia și, în baza acelei alianțe, orice țară membră putea primi sprijin militar din partea aliaților. Este ca și acum când suntem membrii NATO. Dacă sunt amenințări la adresa țării noastre intervin americanii. Obligațiile armatelor erau aceleași”, a explicat generalul Voinea.
Acesta a adăugat că și acum, în contextul dovezilor publicate de Ambasada Poloniei la București, din care reiese că Ion Iliescu și Silviu Brucan cereau conducătorilor fostei Uniuni Sovietice să intervină militar în România, fapta de înaltă trădare este dificil de pus în practică. „De crime în timpul evenimentelor din decembrie, că o revoluție nu putem vorbi, sunt probe clare care îl incriminează, dar de înaltă trădare, nu. Este greu de spus dacă, acum, o instanță ar putea da o asemenea soluție”, a explicat generalul Dan Voinea.
Martori ai Revoluției: Iliescu a sunat de câteva ori pe firul roșu în URSS
Fostul procuror militar a mai dezvăluit că, în cadrul anchetei privind evenimentele din decembrie 1989, a fost cercetat și aspectul referitor la chemarea în țară a trupelor sovietice, deci și posibila acuzație de înaltă trădare. Generalul ne-a spus că, printre martorii audiați s-au numărat și două foste centraliste de la Ministerul Afacerilor Externe care au confirmat că Ion Iliescu a sunat, de câteva ori, pe „firul roșu”, linia directă cu cabinetul lui Mihail Gorbaciov, conducătorul, de atunci, al Uniunii Sovietice. „A reieșit, clar, că Ion Iliescu a cerut sprijin militar. Însă, generalul Gușă a avut o discuție cu omologii lui din URSS cărora le-a spus că Armata Română stăpânește situația. A mai reieșit că nici Mihail Gorbaciov nu agrea intervenția militară în România”, a mai adăugat generalul Voinea.