Editura Evenimentul si Capital

Ion Cristoiu, două titluri provocatoare: „De la Fondul Antonescu, la conturile lui Ceaușescu” și „Statul versus Corneliu Zelea Codreanu”

Autor: | | 0 Comentarii | 931 Vizualizari

Publicistul Ion Cristoiu a publicat două volume istorice - „De la Fondul Antonescu, la conturile lui Ceaușescu” și „Statul versus Corneliu Zelea Codreanu” (Editura Mediafax, 2018) - interesante și utile nu doar prin prisma temelor alese, ci și prin metoda de construcție a cărților propriu-zise, bazate pe analizarea documentelor arhivate la Biblioteca Academiei Române.

„Pentru un studiu mai amplu despre cum au cheltuit, în folos propriu, banii Fondului Național antonescian «Cumetrii» (așa le zicea Grigore Gafencu) Vișoianu-Buzești-Cretzianu, pornesc pe urmele Decretului- Lege nr. 576 din 11 noiembrie 1944”, notează Cristoiu în legătură cu „Fondul Antonescu”.

Și, în continuare: „Toate cărțile și articolele dedicate Fondului descriu documentul ca pe o șmecherie a lui Constantin Vișoianu pentru a pune mîna pe banii trimiși de Mareșal în Elveția pentru a finanța peste două sute de personalități exilate după venirea rușilor. Documentul, deși invocat ca argument de autoritate, nu e reprodus nicăieri.

Culmea! Sînt aproape convins că, ministru al Afacerilor Străine la vremea respectivă, Constantin Vișoianu și-a aranjat Decretul ca să poată înșfăca banii”.

„Drăcușorul acribiei”

Ion Cristoiu, în continuare: „Drăcușorul acribiei mă împunge să verific la fața locului. Cer la Biblioteca Academiei Române Monitorul Oficial din noiembrie 1944. Găsesc cu greu DecretulLege nr. 576. Nu e din 4 noiembrie 1944, cum îl dau mai toate studiile, ci din 11 septembrie 1944, apărut în Monitorul Oficial din 16 noiembrie 1944.

Îl găsesc cu greu, deoarece fac mari eforturi să nu citesc tot felul de alte documente din luna noiembrie 1944, expresii - toate - ale noii Ere”. Se conturează și concluzia: „Surpriza surprizelor! Documentul se intitulează «Decret-Lege pentru prevederea, gestionarea și controlul fondurilor pentru interese superioare de stat». Nu e semnat de C. Vișoianu, ci de premierul Constantin Sănătescu, ad-interim și la Ministerul Finanțelor. N-a fost dat pentru a înlesni folosirea fără control a banilor publici, ci pentru a limita cheltuirea fără control a acestor bani.

Raportul către Rege e cum nu se poate mai explicit. Se face vorbire de o «restrîngere a cheltuielilor ce se vor putea face din aceste fonduri». Prin art. 14 al Decretului-Lege se abrogă Legea nr. 581 din 2 septembrie 1943. Sînt convins că Actul din 1943 era menit să faciliteze abuzul”.

Bani sifonați

Ion Cristoiu, ultimele tușe: „Caut Monitorul Oficial din 9 septembrie 1943. Altă surpriză! Decretul-Lege nr. 581 pentru prevederea, gestionarea și controlul fondurilor pentru acoperirea cheltuielilor speciale viza tocmai reducerea marjei de fraudă. Desigur, banii Fondului au fost sifonați printr-o inginerie financiară, avînd printre autori și pe Constantin Vișoianu. Corectitudinea ne obligă însă să nu-i punem în cîrcă, din punct de vedere legal, și Decretul nr. 576. Cercetarea de istorie literară nu diferă de cea judecătorească în materie de stabilire a Adevărului. Singurele care contează sînt probele!”.

Bombă la Miami! Naomi Osaka, eliminată în turul 3! Cum poate ajunge Simona Halep lider mondial

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI