ION CRISTOIU povestește cum a aranjat interviul cu ELENA UDREA. Cum se cred unii jurnaliști Gardieni ai Revoluție față de ceilalți colegi de breaslă!

Am fost întrebat, și dinspre unii cu o uimire greu ascunsă, de ce-am fost atît de dur cu Rareș Bogdan, drept replică la textul postat de el pe o rețea de socializare în care insinua c-aș fi făcut un miș-maș cu Elena Udrea, înainte de emisiunea de duminică de la B1tv.

Răspund acum:

Din două motive: Unul e cel care a făcut să-mi fie scîrbă de Adrian Halpert de la Reporter virtual, și anume punerea pe seama mea de către un om care pretinde c-a lucrat cu mine a tot felul de negustorii cu politicieni și oameni de afaceri. Asta fără a mă suna și a mă întreba, cum cere norma profesională, în general și bunul simț, în special, de ce am făcut așa și nu altfel. Al doilea trimite la o realitate din presa ultimului timp, care mă îngrijorează, deoarece mi se pare o întoarcere la anii stalinismului românesc, cînd Scînteia dădea cu bulanul peste mîinile gazetarilor care se abăteau de la linia Partidului. Scriind despre perioada proletcultistă a presei românești, am numit asta Monopolul principialității deținut de Scînteia. Deși cei care lucrau la alte publicații erau tot gazetari comuniști, cei de la Scînteia erau considerați și se comportau ca atare drept singurii care știau pe unde trece linia Partidului.

În ultima vreme, în presa noastră democratică se manifestă niște tipi care și-au asumat cu de la sine putere funcția de Gardieni ai Revoluție față de ceilalți colegi de breaslă. Cei de la Hotnews, de la Reporter virtual, de la România liberă, se cred suiți în prepeleacul Justeței gazetărești, de unde fluieră ziariști, publicații, site-uri, televiziuni de știri pe motiv că s-au abătut de la linia Partidului. Care linie constă în înjurarea lui Victor Ponta și lustruirea lui Klaus Iohannis. Dacă într-o zi n-ai chef să-l înjuri pe Victor Ponta, pentru că ești ocupat cu altceva, să-ți repari pantofii, de exemplu, sau să-și alinți iubita, imediat scoate capul din foișorul Justeței revoluționare Dan Tapalagă sau Adrian Halpert sau Dan Turturică și te denunță că te-ai dat cu Dușmanul Poporului Victor Ponta.

Atacul lui Rareș Bogdan mi s-a părut înscris în această pretenție de deținător al Purității ideologice. Rareș Bogdan și-a făcut o obsesie bolnăvicioasă din a- i înjura pe Victor Ponta și mai nou pe Traian Băsescu cînd trebuie și cînd nu trebuie. Această atitudine e o chestiune care-l privește, deși dacă m-ar întreba, i-aș spune că în felul acesta face jocul lui Victor Ponta sau al lui Traian Băsescu. Împotriva unor adevăruri spuse de Rareș Bogdan, și Victor Ponta și Traian Băsescu folosesc arma contracarării prin invocarea dușmăniei declarate a ziaristului față de ei.

Mai grav e că Rareș Bogdan și-a asumat și pretenția de denunțător drept dați cu Victor Ponta al celor care nu-i împărtășesc dușmănia față de cei doi politicieni și, prin urmare, le disecă la rece faptele. Dacă ar fi avut eleganța să mă sune și să mă întrebe și mai ales dacă nu s-ar da în vînt după rolul de Gardian al Revouției, care-i stă rău, ar fi aflat de la mine că interviul cu Elena Udrea n-a fost – așa cum insinuează – rezultatul unei comenzi primite de B1Tv de la Elena Udrea sau de la Traian Băsescu. Așa cum am arătat luni seara la emisiunea lui Robert Turcescu de la Nașul, lucrurile au stat altfel decît a ținut Rareș Bogdan să le prezinte.

Joi, pe la prînz, în timp ce mă aflam la Rimini, m-a sunat ( în chip surprinzător, deoarece nu mai avem comerțul de altădată), Sorin Oancea, care mi-a zis că și-ar dori un interviu cu proaspăt eliberata Elena Udrea și că numai eu pot s-o sun, deoarece lui nu-i răspunde. Nu-mi trecuse prin cap să-i iau un interviu arestatei la domiciliu și nu vedeam, la vîrsta mea, cu ce m-ar face mai fericit un interviu cu Elena Udrea. I-am promis lui Sorin Oancea că voi încerca s-o sun, dar o voi face a doua zi, vineri, deoarece nu sunt un intim al doamnei ca s-o sun imediat ce-a ieșit din arestul preventiv. Seara, după intervenția mea telefonică la B1Tv, în care l-am criticat pe Traian Băsescu, m-a sunat Elena Udrea. După schimbul de replici obișnuite într-o asemenea împrejurare, i-am spus că Sorin Oancea vrea un interviu cu ea (am ținut să precizez asta ca să nu-i rămîn dator, pentru că-mi făcea o favoare) și că el m-a rugat pe mine să-i propun asta. Sincer să fiu speram că va refuza în chip politicos, pe motivul, întemeiat, că vrea să-și revină după 72 de zile de închisoare. Mi-a răspuns imediat că e bucuroasă să-mi dea un interviu, că e oricînd disponibilă pentru asta. I-am spus că o vor suna cei de la televiziune pentru a stabili condițiile concrete de transmisie din arestul la domiciliu. În timp ce vorbeam cu Elena Udrea, m-a sunat Traian Băsescu. Contrar credințelor din piață, nu sunt în telefoane cu Traian Băsescu. Fostul președinte mă sună cînd consideră că e nevoie să-și expună și punctul său de vedere într-o chestiune pentru care eu l-am criticat. De data asta era vorba de intervenția mea la B1Tv. L-am sunat imediat ce-am terminat convorbirea cu Elena Udrea mai întîi și cu Sorin Oancea mai apoi. Cum i-am motivat că vorbeam la telefon cu Elena Udrea pentru un interviu, Traian Băsescu n-a părut încîntat. Se temea ca Elena Udrea să nu spună ceva care s-o întoarcă în pușcărie.

N-aș fi făcut această dezvăluire, pentru care – recunosc – n-am mandat s-o fac de la fostul președinte, dacă ea n-ar infirma categoric acuzația lui Rareș Bogdan că interviul a fost comandat postului de către Traian Băsescu. Pe parcursul discuției cu Sorin Oancea, am ajuns amîndoi la concluzia că trebuie să apelăm la formula cu Cătălin Striblea comadant, iar eu, secund, formulă pe care am mai folosit-o. A rămas ca postul să aranjeze transmisia în direct din apartamentul Elenei Udrea. Au trecut vineri, sîmbătă, a trecut și prima parte a zilei de duminică. Deși îmi promisese că mă va suna pentru a discuta tematica, Elena Udrea n-a dat nici un semn. Duminică la prînz, pe aeroport fiind, în preajma îmbarcării, m-au sunat pe rînd Mura Frânculescu, producătoarea lui Cătălin Striblea și Cătălin Striblea, pentru a-mi spune că Elena Udrea nu vrea nici transmisie în direct, nici transmisie prin Skype. Am reacționat imediat că un interviu de două ore prin telefon va fi un dezastru, deoarece telespectatorii se vor plictisi de moarte văzînd doar mutrele noastre. A rămas să dialogăm cu Elena Udrea doar o oră, cealaltă fiind consacrată actualității politice. A ieșit ce a ieșit. Cei de la B1Tv susțin c-am făcut rating. Eu cred mai departe c-a fost o ratare, deoarece interviul prin telefon îl văduvește pe telespecator de imaginile sugestive ale interlocutorului.

Din cîte se vede, nu Elena Udrea, nu Traian Băsescu, nu Sorin Oancea și nici Cătălin Striblea au aranjat interviul. Interviul la am aranjat eu. E drept că la rugămintea lui Sorin Oancea.