Ion Cristoiu acuză Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) pentru toată degringolada instituțională care a condus spre o concluzie nefericită în cazul criminalului de la Caracal. El susține că una dintre principalele cauze pentru lipsa de eficiență a STS este faptul că nu există niciun fel de control instituțional asupra serviciului și că acesta ar fi, de fapt, aservit președintelui Klaus Iohannis, de care depinde în totalitate.

Este a doua oară când STS-ul comite o eroare vitală pentru viața, destinul unor oameni. Şi a nu ştiu câta oară când STS nu răspunde imediat aşa cum nu a răspuns nici în cazul acuzaţiilor privind fraudarea alegerilor prin soft. Asta spune că avem o problemă cu această instituţie militarizată din România, aşa cum sunt şi alte instituţii militarizate din România, care în alte ţări sunt civile.

SPP, serviciile secrete sunt militarizate şi principala consecinţă a acestei militarizări este lipsa de transparenţă absolută, de secret militar, pot să facă afaceri de corupţie, pot să încalce legea, nu răspund. Absenţa oricărui control, SPP, STS sunt controlate de Parlament. În Parlament, STS e controlat de nişte comisii parlamentare. Problema este că aceste instituţii depind de CSAT, depind direct de preşedinte

În ultimi 15 ani au devenit un fel de gardă pretoriană a preşedintelui şi şefii acestor instituţii, ai SPP şi STS se grăbesc să facă pe plac preşedintelui şi familiei sale. În consecinţă atâta timp cât şefii acestor instituţii răspund doar în faţa preşedintelui şi au protecţia preşedintelui, chiar complicitatea preşedintelui pentru că ele nu pot fi controlate, nu dau seamă nimănui”, a spus Cristoiu, conform stiripesurse.ro.

Ion Cristoiu a vorbit și despre felul în care STS a ales să se implice în desfășurarea alegerilor europarlamentare și susține că inclusiv în această speță au existat încălcări ale legii din partea serviciului.

La ancheta parlamentară s-a aflat că domnii generali de la soft au predat Autorităţii Electorale Permanente softul de la alegeri, rezultatele fără proces verbal, fără un minim instructaj legat de cum se umblă la acel soft. La ora actuală avem o gravă încălcare a legii în cazul softului pentru că nu există un proces verbal de predare a acestui soft. Nu am înţeles de ce anul acesta STS trebuia să pună la dispoziţie acest soft, când până acu, la alte alegeri, au fost lictaţii pentru soft”, a conchis Cristoiu.

 

Te-ar putea interesa și: