Ion Caramitru, reacţie la redeschiderea Dosarului Revoluţiei: "Slavă Cerului! "

Actorul Ion Caramitru şi-a exprimat speranţa, marţi, că decizia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind redeschiderea urmăririi penale în Dosarul Revoluţiei va face, "în sfârşit, lumină" în acest caz care necesită, după atâta timp, nişte răspunsuri.

La câteva minute după ce Bogdan Licu, Procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a spus, într-o conferinţă de presă, că a cerut redeschiderea urmăririi penale în Dosarul Revoluţiei, Ion Caramitru a oferit, în exclusivitate pentru Mediafax, o reacţie cu privire la acest subiect. Actorul şi-a arătat aprecierea şi surprinderea faţă de această veste afirmându-şi speranţa că aşteaptă să fie dezvăluite mecanismele „care au permis confiscarea Revoluţiei” de către „cei aflaţi la putere înainte de Revoluţie” care au şi beneficiat, ulterior, de schimbarea de regim:

„Serios? Nu ştiam... Sunt de ceva vreme într-o întâlnire. Ce să spun?! Primul lucru este: Slavă Cerului! Aştept şi sper ca tot ce s-a aflat până acum şi tot ce s-a dezbătut, şi toate declaraţiile care s-au dat, inclusiv a mea, să ajute să se facă, în sfârşit, lumină. Eu am arătat în repetate rânduri că beneficiarii schimbării de regim din 1989 au fost tot cei aflaţi la putere înainte de Revoluţie. Toate lucrurile care mi s-au părut suspecte în acele momente fierbinţi au căpătat, ulterior, confirmare. Sper să aflăm, în sfârşit, care au fost mecanismele care au permis confiscarea Revoluţiei în folosul celor înainte menţionaţi. Nu este doar o curiozitate, este cu mult mai mult şi altceva decât atât şi asta fiindcă mecanismele prin care a fost confiscată Revoluţia au lăsat în urmă foarte mulţi morţi cărora le datorăm, chiar şi peste timp, răspunsuri.”, a conchis actorul.

Procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) Bogdan Licu, a declarat într-o conferinţă de presă, că a cerut "redeschiderea urmării penale în Dosarul Revoluţiei" pentru " şi că urmează "să se facă cercetări pentru genocid".

Bogdan Licu susţine că cele mai multe dintre audierile care s-au făcut în acest dosar au fost "sintetice şi formale" , că "nu s-a recuperat muniţia cu care s-a tras asupra persoanelor decedate sau rănite, fără ca la dosar să existe vreo justificare în aecst sens" iar "puţinele expertize balistice nu au stabilit decât tipul muniţiei şi de arme dar armele cu care s-a tras nu au fost identificate şi nici trăgătorii".

"Am dispus infirmarea rezoluţiei şi redeschiderea urmăririi penale, infirmarea fiind adoptată pe baza unor informaţii incomplete. În modul de desfăşurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esenţiale pentru evenimentele din decembrie '89" a declarat Bogdan Licu.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Decembrie 1989 Teodor Mărieş a declarat marţi că redeschiderea Dosarului Revoluţiei este o "decizie normală, care spală parţial păcatele Parchetului General" şi că "procurorul general interimar Bogdan Licu a avut curaj".