Executivul a aprobat, miercuri, Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, în condiţiile în care România se află în situaţia de risc iminent faţă de această boală, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.
"S-a aprobat Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, în condiţiile în care România se află în situaţia de risc iminent faţă de această boală, prin notificarea cazurilor de pestă porcină africană în Ucraina şi Republica Moldova. Programul are scopul de a stabili măsuri armonizate de biosecuritate, profilaxie şi control în situaţii epidemiologice de creştere a riscului", a declarat Liviu Iolu într-un briefing de presă la Palatul Victoria.
Programul se aplică până la eliminarea riscului privind apariţia pestei porcine africane şi/sau declararea teritoriului României ca liber de boală, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Potrivit sursei citate, programul vizează porcinele domestice, pentru care se stabilesc, de exemplu, criteriile minime de biosecuritate sau modul de intervenţie în cazul suspiciunii şi al confirmării oficiale a bolii.
Programul vizează şi porcii mistreţi, pentru care se stabileşte strategia de management şi de vânătoare, modul de desfăşurare a campaniilor de conştientizare şi de avertizare a gestionarilor fondurilor cinegetice, a responsabililor zonelor protejate şi a vânătorilor sau modul de intervenţie în cazul suspiciunii şi al confirmării oficiale a bolii la porcii mistreţi.
Hotărârea stabileşte drept zonă de mare risc fâşia de teren aflată la frontiera de stat cu Ucraina, pe o distanţă de 20 km de la frontieră spre interiorul ţării.
Printre activităţile necesare şi obligatorii în scopul detectării timpurii a virusului pestei porcine africane se numără notificarea imediată a medicului veterinar de liberă practică sau a medicului veterinar oficial în cazurile de îmbolnăvire sau moarte a animalelor susceptibile.
Totodată, este necesară supravegherea intensivă a populaţiei de porci domestici şi de porci mistreţi aflate în localităţile, în fondurile cinegetice, în parcurile naţionale şi suprafeţele Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", situate de-a lungul şoselelor naţionale şi ale autostrăzilor pe care pot circula mijloace de transport care vin din Ucraina şi din Republica Moldova.
Hotărârea vizează şi întărirea controlului în punctele de trecere a frontierei de stat asupra produselor de origine animală aflate în bagajele persoanelor şi în coletele sosite din ţări terţe, precum şi asupra mijloacelor de transport, în vederea preîntâmpinării introducerii frauduloase a unor alimente de origine animală prin care se poate transmite pesta porcină africană.
Totodată, din momentul confirmării oficiale a primului focar de pestă porcină africană în România sunt aplicate mai multe măsuri. Astfel, cotele de vânătoare sunt analizate de Ministerul Mediului, împreună cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, şi sunt stabilite ţinând cont de necesitatea reducerii populaţiei de porci mistreţi existente. Totodată, ţinta vânătorii este atingerea densităţii de 0,5 mistreţi pe kmp sau mai redusă, pentru a împiedica răspândirea bolii.
Programul cuprinde şi Planul de contingenţă al României pentru pesta porcină, care include prevederi privind desemnarea şi atribuţiile factorilor de decizie şi intervenţie în focare, resursele financiare, de personal şi echipamente, necesarul de instruiri, modul de comunicare a crizei şi modul de ecarisare a materiilor de risc rezultate din focare. Astfel, în cazul măsurilor ce se întreprind pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană se aprobă despăgubiri în condiţiile stabilite de HG 1214/2009.
Costurile necesare aplicării măsurilor legale de control al bolilor infecto-contagioase sunt finanţate din bugetul ANSVSA şi al unităţilor subordonate.
Dacă fondurile prevăzute în buget nu sunt suficiente, acestea se asigură cu prioritate prin virări de credite bugetare şi de angajament sau se pot aloca fonduri din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, se mai spune în comunicat.