„Eu sunt clar pentru alegerea primarilor în două tururi. Este evident nevoie de discuţii politice şi la nivel de Parlament, dar dacă ar fi după opţiunea mea, aş merge clar pe două tururi. Aşa este cel mai corect, aşa au comunităţile şansa reală să aleagă pe cel mai bun“, a declarat Iohannis.

Modificarea legislației electorale în sensul alegerii primarilor din două tururi a fost una dintre condițiile pe care PMP, ALDE și USR le-au pus liberalilor, pentru a susține Guvernul Orban în Parlament. PNL, USR și PMP au depus câte un proiect legislativ, în Parlament, pentru revenirea la vechiul sistem de vot,, care a fost schimbat de PSD pentru a-și maximiza scorul electoral la locale iunie 2016.

Pe de altă parte, schimbarea sistemului electoral nu este agreat de UDMR și PSD.

În primăvara anului 2015, PSD, UNPR, ALDE și UDMR au votat modificările la legea alegerilor locale, astfel ca primarii să fie aleși direct, într-un singur tur, iar președinții Consiliilor Judeţene să fie desemnațiindirect, prin vot secret, de consilierii judeţeni. Imediat după alegerile europarlamentare din acest an, Guvenrul Dăncilă a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care se revine la alegerea președinților de Consilii Județene, direct, de către cetățeni.

Te-ar putea interesa și: