Iohannis, victorios la CCR. Discuțiile privind identitatea de gen nu pot fi interzise în școli

Iohannis, victorios la CCR. Discuțiile privind identitatea de gen nu pot fi interzise în școli Sursa foto. EVZ

Legea care interzice discuțiile cu privire la identitatea de gen în unitățile de învățământ a fost declarată neconstituțională, în urma unei contestații formulate de președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a obținut o victorie la Curtea Constituţională după ce magistrații au decis că actul normativ ce modifica unul dintre articolele Legii Educației Naționale, nr. 1/2011, încalcă prevederile constituționale. CCR a admis sesizarea președintelui cu majoritate de voturi și a stabilit că referirile la identitatea de gen nu pot fi interzise în școală.

Legea la care se face referire interzice în toate instituțiile școlare și în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, acele activități care urmăresc răspândirea teoriilor sau opiniilor privind identitatea de gen, conform cărora „genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”. În aceste condiții, Administraţia Prezidenţială a precizat că o asemenea modificare adusă Legii Educației Naționale contravine articolului 29 privind libertatea conştiinţei din Legea fundamentală.

„Considerăm că prin legea dedusă controlului de constituţionalitate se impune un stereotip/clişeu în ceea ce priveşte rezultatul cercetării unor anumite teorii/opinii, care trebuie să fie unul şi acelaşi, să se încadreze într-un tipar şi să nu se orienteze într-un anumit sens sau scop, în caz contrar, sancţiunea fiind interzicerea activităţii de răspândire a respectivelor teorii/opinii în mediul specific educational”, se arată în sesizarea formulată de președintele Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, impunerea prin lege a activităților, a teoriilor și opiniile care trebuie discutate în școli, în procesul de educație, este de natură să îngrădească libertatea de gândire și a opiniior.

„În cazul de faţă, învederăm că soluţia Parlamentului de a impune prin lege ce activităţi, teorii sau opinii şi cu ce scop se pot constitui acestea în activităţi educative care să poată fi desfăşurate în unităţile de învăţământ şi, prin urmare, ce discipline se pot studia în mediul şcolar sau academic contravine libertăţii individuale de conştiinţă întrucât, prin această formă, dispoziţia normativă este de natură să îngrădească libertatea de gândire şi a opiniilor”, a mai specificat Klaus Iohannis.

Argumentele președintelui

Şeful statului a atras atenția că potrivit art. 29 alin. (1) şi (2) din Constituţie, individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii şi opiniilor, iar libertatea conştiinţei îi este garantată. Pe de altă parte, președintele apreciază că legea dezbătută contravine şi prevederilor constituţionale referitoare la principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii, la cele privind asigurarea accesului la învăţătură, dar şi la prevederile Legii fundamentale cu privire la protecţia copiilor şi tinerilor.

„Prin impunerea unei condiţii pentru interzicerea, în unităţile de învăţământ, a activităţii în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, anume aceea ca această teorie/opinie să fie înţeleasă ca un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi, legea dedusă controlului Curţii Constituţionale este de natură să determine excluderea din sfera beneficiarilor dreptului la educaţie pe aceia care ar dori studierea teoriei/opiniei identităţii de gen, circumstanţiată însă, în mod subiectiv, de către legiuitor, în funcţie de modul în care aceasta este înţeleasă”, a explicat preşedintele.

În sesizarea transmisă CCR se mai arată că anumite prevederi  „instituie o normă care este de natură să determine restrângerea dreptului la liberă exprimare, prin aceea că aplicarea sa se realizează în funcţie de criteriul subiectiv al exprimării unei anumite teorii/opinii, într-un anumit sens, expres prevăzut de lege”.