Iohannis trage linie. Care au fost cele mai mari provocări în primul mandat - DOCUMENT

Iohannis trage linie. Care au fost cele mai mari provocări în primul mandat - DOCUMENT

Joi, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis și-a prezentat bilanțul primilor 5 ani petrecuți în funcția de președinte al României

Întregul document privind realizările primului mandat al președintelui Klaus Iohannis poate fi citit AICI.

Redăm declarația președintelui

Reprezentare publică a primului meu mandat de președinte. Au fost cinci ani cu provocări majori dintre care cea mai gravă a fost pericolul ca țara noastră să iasă de pe traiectoria europeană. Cel mai mare câștig este menținerea pe traiectorie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am consolidat temelia pe care să ridicăm România normală. Mandatul de președinte l-am primit din partea cetățenilor și de aceea este necesar un exercițiu de transparență. Ianuarie 2015 - apărare 2% din PIB pentru apărare. Face din România un partener stabil în NATO.

În privința politicii externe m-am axat pe cele 3 coordonate: creșterea rolului României în NATO și UE și extinderea și întărirea parteneriatului strategic cu USA. Vizita la Casa Alba în 2017 a fost prima a unui șef de stat din Europa de Est pe mandatul lui Donald Trump. Fiind un proeuropean convins mi-am propus ca pe parcursul mandatului meu România să devină un membru respectat a familiei europene.

În cadrul summitului din 9 mai, prima reuniune a consiliului european, toți liderii europeni și-au luat răspunderea să continue proiectul european și de a asigura tuturor europenilor o uniune mai bună.

Bilanțul vorbește de la sine. OUG 13 nu a intrat în vigoare. Amnistia și grațierea, aceste priorități zero pentru PSD, nu au fost obținute. Codurile penale favorabile penalilor nu au intrat în vigoare.

Totodată am convocat pe 26 mai referendumul privind justiția în care peste 6 milioane de români au răspuns că statul de drept trebuie consolidat.

Încă de la începutul mandatului mi-am propus o agendă extinsă privind recredibilizarea instituțiilor și un parteneriat solid și funcțional între Administrația Prezidențială și societățile civile.

Mi-am dorit ca această colaborare să fie constantă, onestă și directă pentru că doar printr-o abordare deschisă se poate contribui în mod esențial la parcursul democratic și european al țării noastre.

Am susținut în mod constant în cadrul întâlnirilor cât de importantă este buna guvernare pentru dezvoltarea României. Educația și cercetarea au reprezentat o prioritate. Abordarea mea a fost una constructivă menită să asigure credibilitate.

Proiectul meu de suflet rămâne România Educată, cea mai amplă consultare în domeniul educației deschisă întregii societății. România Educată s-a născut din dorința de predictibilitate pentru a se dezvolta școala românească.