Iohannis și Toader se contrazic pe independența lui Kovesi

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au lansat, ieri, două interpretări diferite a independenței procurorilor. Șeful statului nu a vrut să spună dacă va semna decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi.

Aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact”, le-a spus Iohannis jurnaliștilor, ieri, la Cotroceni, în prima sa apariție publică pe acest subiect. Până la ora închiderii ediției, în Monitorul Oficial nu apăruse, aseară, decizia prin care CCR îi impune șefului statului să semneze decretul de revocare din funcție a șefei DNA.

Întrebat dacă ia în calcul să nu dea curs deciziei CCR, șeful statului a răspuns ieri: „Eu iau în calcul să respect statul de drept din România, să-l întăresc, să am grijă atât cât pot să rămână procurorii independenţi, cu respectarea evident a Constituţiei”. Iohannis a adăugat că nu a avut o discuție cu Kovesi pe tema revocării.

Atac la politicieni

Șeful statului a spus că va acționa în sensul în care procurorii trebuie să fie independenţi și a interpretat articolul din Constituție care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei. „Ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorilor este extrem de dificilă. Deci, autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. În absolut niciun caz autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci, oricine şi orice ar spune nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician”, a apreciat șeful statului.

 

„Președintele nu vorbește din Biblie”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reacționat, ieri, la câteva minute după declarațiile lui Iohannis și a cerut să nu se facă vreo confuzie între „independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor, constând în administrarea probatoriului, adoptarea soluţiilor legale”, și „faptul că aceştia îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, referitoare la administrarea justiției sau promovarea politicii penale”.

„Ministrul Justiţiei nu întreabă un procuror - de ce ai administrat proba asta, proba cealaltă? De ce ai dat o solu- ţie sau alta? Aia e independen- ţa procurorului. Autoritatea de care vorbeşte Constituţia se referă la administrarea justiţiei, se referă la politicile penale pe care nu le face nici CSM, nici un procuror, pe care le face legiuitorului şi, ordinar sau delegat, care poate fi şi Guvernul, din care ministrul Justiţiei face parte”, a spus Toader.

Întrebat dacă procurorii sunt subordonați ministrului, cu referire la afirmaţiile lui Iohannis, Toader a răspuns: „E, şi dacă a spus pre- şedintele Klaus Iohannis, doar ce spune dânsul nu face parte din Biblie. Preşedintele Iohannis este preşedintele republicii, dar nici eu, nici dumneavoastră nu ne pricepem la toate, dacă suntem realişti”.

 

Ciorbea se închină de fericire

Întrebat dacă Iohannis poate ignora decizia CCR, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea (foto), a spus, ieri, la Parlament, că îi mulţumeşte lui Dumnezeu că instituţia pe care o conduce nu are nicio atribuţie în privinţa tensiunilor din jurul decretului de revocare a șefei DNA. „Păstrez rezerva de a comenta până nu văd care este motivarea deciziei şi, în al doilea rând, aş zice că îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu avem nicio atribuţie în materie. Absolut niciuna”, a declarat Ciorbea.

Referendum și suspendare

Șeful statului a spus, ieri, că nu se poate organiza un referendum pentru decizia CCR în cazul Kovesi, însă „dacă va fi nevoie” va convoca un referendum pe tema independenței justiției.

El a adăugat că nu îi este teamă de o eventuală suspendare din funcție, așa cum a spus PSD că se poate întâmpla dacă nu semnează decretul de revocare a lui Kovesi. Iohannis a spus că i se pare „caraghioasă și pur populistă” decizia PSD de a organiza un miting împotriva abuzurilor.

Protestul se asociază în mod normal, într-o democraţie, cu opoziţia sau cu societatea civilă nemulţumită de guvernare. Cei de la putere au Guvernul, au Parlamentul, au toate instrumentele pentru a rezolva problemele ţării”, a spus acesta.

 

Portițele Cotroceniului

Curtea Constituțională a României a „statuat”, miercurea trecută, în termeni imperativi, o decizie „definitivă și general obligatorie”: „Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi”.

Potrivit legii, toate deciziile CCR sunt obligatorii și definitive de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României. Cu alte cuvinte, decizia CCR în cazul Kovesi este obligatorie pentru orice persoană și pentru orice instituție, și nu poate să fie atacată pe nicio cale.

În Monitorul Oficial nu s-a publicat decizia CCR și motivarea ei, astfel că șeful statului nu este obligat încă să semneze decretul de revocare a lui Kovesi.

Legea nu prevede însă nicio sancțiune dacă Președintele României nu semnează decretul de revocare. De asemenea, legea nu prevede nici un termen limită până la care șeful statului trebuie să emită decretul, așa cum a cerut CCR.