Iohannis și Toader se contrazic pe raportul MCV

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au interpretat ieri diferit concluziile prezentate de Comisia Europeană în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției (MCV).

Criza 

România a pus în aplicare 4 din cele 12 recomandări pe care Comisia Europeană le-a făcut în raportul precedent din luna ianuarie, reiese din evaluare. Oficialii europeni sunt de părere că schimbarea fostului Guvern Sorin Grindeanu a fost motivul pentru care România nu a rezolvat toate cele 12 puncte necesare închiderii MCV-ului.

Tudorel Toader este relaxat FOTO: MARIUS VLAD

„Progresele referitoare la abordarea recomandărilor MCV din ianuarie 2017 au fost afectate de situația politică. Într-o perioadă de nouă luni de la raportul din ianuarie 2017, în România s-au succedat două guverne, în timp ce tensiunile crescânde dintre puterile statului (Parlament, Guvern și sistemul judiciar) au îngreunat tot mai mult cooperarea dintre acestea”, potrivit raportului Comisiei Europene.

Spaimă

Palatul Cotroceni și Palatul Victoria au tradus diferit concluziile raportului MCV. Președintele Klaus Iohannis a apreciat, ieri, printr-un comunicat de presă, că raportul „reprezintă un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont”.

„Dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiției vor continua în aceeași direcție ca și până acum, România va face pași înapoi în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, a mai opinat șeful statului.

Optimism

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că observațiile Comisiei Europene se referă la proiecte aflate încă în dezbatere și că lucrul cel mai important este că oficialii europeni nu au constatat niciun regres în reforma justiției, dovadă că „s-a menţinut acel caracter ireversibil” al luptei împotriva corupției.

„În faza în care ne aflăm, această referire (a Comisiei Europene, n.red.) este doar de poziţionare, de preocupare, şi nu de fond, pentru că, repet şi repet, ne raportăm la proiecte de legi care n-au trecut nici de prima lectură”, a adăugat ministrul Justiției în cadrul unei conferinţe de presă.