Actuala majoritate parlamentară se poate folosi de Centenarul Unirii pentru a trezi sentimente ostile față de etnia președintelui și de referendumul pentru redefinirea familiei pentru a-și asigura cvorumul necesar demiterii președintelui Iohannis, crede politologul Cristian Pîrvulescu.
Ideea unei suspendări a șefului statului a fost vehiculată de mai multe ori anul acesta de politicienii din PSD și ALDE, spune politologul Cristian Pîrvulescu, profesor la SNSPA și fost președinte al Asociației Pro Democrația, iar acuzațiile de încălcare a Constituției la adresa președintelui Iohannis nu sunt ceva nou.
Fostul președinte al Pro Democrația spune că, în 2018, coaliția ar putea profita de anul Centenarului Marii Uniri, exploatându-l în sensul unui naționalism xenofob, cu atacuri la apartenența lui Klaus Iohannis la etnia germană.
„Există și această ipoteză probabilă, pe fondul naționalismului pe care îl bănuim, pentru un an care va fi un an al comemorării Marii Uniri, dar care va deveni cel mai probabil o expresie a unui naționalism xenofob, care va respinge diversitatea. Și cum Klaus Iohannis este un sas, va fi privit în acest context ca ceva străin. Intuim acum că astfel de intenții există”, a spus Cristian Pîrvulescu, citat de PSNews. El și-a exprimat, totuși, speranța „că vom ști să sărbătorim pozitiv 100 de ani de la Marea Unire, și nu negativ”.
„Singurul lucru care face ca România să nu fie considerată o țară iliberală (care nu mai respectă drepturile omului)”, precum Ungaria și Polonia, este prezența la Cotroceni a lui Klaus Iohannis, a mai spus politologul.
„Singurul obstacol pe care îl mai au este președintele Iohannis și cred că tentația de a-l suspenda și de a organiza un referendum pentru demiterea președintelui e foarte mare la unii membri ai majorității. A fost deja acuzat că nu este doar un spectator al «Statului Paralel», ci este profitorul «Statului Paralel» – deci există motive serioase pentru a fi înlăturat. Când se va întâmpla lucrul ăsta? Cu ocazia primului referendum. Iar primul referendum ar putea fi cel pentru modificarea Constituției într-un sens iliberal, anti-european și anti-democratic, adică prin modificarea articolului privind familia”, a mai spus Pîrvulescu.
„Vor să termine reformele (la legile justiției - n. red.) până la sfârșitul lunii decembrie, ca să înceapă noul an liniștiți și fără probleme, urmând ca confruntările importante cu Iohannis să le dea la începutul anului viitor, într-un context defavorabil lui Klaus Iohannis, pentru că președintele României nu are o opoziție pe care să se sprijine, există o majoritate care este ostilă și care îl acuză de încălcare a Constituției și mai există și această posibilitate de a conjuga două referendumuri: unul pentru modificarea Constituției și unul pentru revocare – ceea ce ar face posibilă prezența a peste 30% dintre alegătorii înscriși pe liste, deci ar duce la validarea referendumului”, a mai explicat profesorul de la SNSPA.
„E o chestie foarte complicată: unii își propun, de exemplu, să boicoteze referendumul pentru modificarea Constituției. Dacă boicotezi referendumul pentru modificarea Constituției, îl boicotezi și pe celălalt, pentru revocarea președintelui, dacă se ține în același timp. E o ecuație foarte complicată, pentru că acum ne dăm seama cât de periculos este acest articol din Constituție, care trebuia să echilibreze raportul dintre puteri, dar care transformă Parlamentul și o majoritate oarecare într-un instrument de presiune asupra președintelui, care dezechilibrează separația puterilor în stat”, a adăugat Pîrvulescu.
„Noi asistăm acum la o dezechilibrare a separației puterilor în stat în favoarea unei majorități parlamentare care impune un regim care în știința politică se numește «regim de adunare» – adică un abuz de Parlament. De-asta încearcă să elimine toate puterile componente: Guvernul devine o anexă a Parlamentului, președintele – dacă nu este moderat sau inexistent – este înlăturat, iar justiția este subordonată Ministerului Justiției, deci politicienii sunt liberi și fericiți”, a mai spus politologul Cristian Pîrvulescu.