Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis și Orban cer pedepse dure pentru propaganda anti-mască
Iohannis și Orban cer pedepse dure pentru propaganda anti-mască

Iohannis și Orban cer pedepse dure pentru propaganda anti-mască

Premierul Ludovic Orban a reacționat imediat la postarea profesorului din Oradea care cerea ca elevii să nu mai poarte mască de protecție, Nici președintele Klaus Iohannis nu a ezitat să ia poziție.

Nelu Pop, un profesor de sport din Oradea a făcut un apel către toți elevii din țară de a nu mai purta măștile de protecție. În sceneta filmată și el, și copiii purtau măști ale unor personaje de benzi desenate.

În sceneta respectivă, profesorul îi numește pe copii „animăluțe în țarc”.

Pentru gestul său de a încuraja elevii să nu respecte măsurile de siguranță în școli împotriva coronavirus, a fost amendat miercuri cu suma de 2.500 de lei, a transmis Inspectoratul Județean de Poliție Bihor.

„Bună ziua. Ne aflăm astăzi la oră. Nelu Pop mă numesc. Sunt profesor la Liceul Sportiv din Oradea și vreau să vă prezint cum arată o oră în condițiile de astăzi. În condițiile în care Guvernul ăsta ne obligă să purtăm măști și să fim ca niște animăluțe în țarc. Haideți să vedem cum arată animăluțele din jurul nostru care nu au voie să părăsească țarcul. Au doar 5 minute de pauză. Nu au voie să își dea măștile jos”, spune profesorul în înregistrarea publicată pe pagina de Facebook.

În descrierea imaginilor, el a scris: „Azi la oră, cu acordul elevilor, am ales aceasta formă de protest. JOS BOTNIȚA LA COPII !!!”

Iuhannis: „Este un caz singular, reprobabil”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri,  că un astfel de caz nu poate fi tolerat şi s-a declarat convins că Inspectoratul şcolar şi Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ vor lua măsurile de rigoare.

„Este, din informaţiile mele, un caz singular, reprobabil. Nu cred că putem să tolerăm aşa ceva şi sunt convins că cei de la Inspectoratul şcolar şi Consiliul de administraţie al liceului vor lua măsurile de rigoare. Este jalnic”, a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă.

Ludovic Orban a solicitat demisia profesorului

Premierul Ludovic Orban a afirmat, referitor la acest caz că profesorul trebuie sancționat şi să părăsească învăţământul.

„Aici trebuie sancţionat fără discuţie, pentru că este obligaţie legală. Portul măştii în şcoală este obligatoriu, este principala formă prin care noi protejăm sănătatea copiilor noştri, iar dacă un cadru didactic incită copii să nu poarte mască, după părerea mea, trebuie să părăsească învăţământul”, a spus Orban.

După aceasta „scenetă”, filmată în timpul orei de teorie sportivă, inspectoratul şcolar a decis să depună plângere penală împotriva dascălului. Acesta a specificat, pe internet, că filmarea ar fi fost făcută cu acordul elevilor de clasa a 11-a.

Reacția Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor a luat la cunoştinţă de ‘intervenţia regretabilă’ a unui cadru didactic de la un liceu din Oradea care în timpul unei ore de curs a protestat împotriva purtării măştii de protecţie, cerând unităţii învăţământ să ia măsurile care se impun şi, totodată, va înainta un denunţ penal faţă de profesorul repectiv, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Inspectorul şcolar general Virgil Blage a precizat, că ‘prestaţia’ profesorului respectiv, filmată şi încărcată pe contul de facebook al acestuia, este ”un comportament regretabil, care contravine regulilor şi regulamentelor, făcând propagandă mişcării ‘Jos botniţa de pe copii!”’.

În acest sens a fost contactată unitatea de învăţământ unde este încadrat cadrul didactic pentru lua măsurile ce se impun în această situaţie. Astfel, s-a constituit la nivelul şcolii comisia de disciplină care urmează să analizeze faptele săvârşite şi să ia măsurile care se impun.

„Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor înaintează în cursul zilei un denunţ penal împotriva domnului profesor pentru zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod penal. De asemenea, un astfel de denunţ va fi înaintat împotriva unei doamne profesor care instigă la nepurtarea măştii, unul dintre copiii dânsei refuzând categoric purtarea măştii în spaţiul şcolii”, se arată într-un comunicat al IŞJ Bihor, potrivit agerpres.ro