Imaginea cu ursul din Harghita stând în fund pe șosea, ca un om cu picioarele frânte, nu ni se va șterge curând din minte.
18 ore de chin sub privirile mulțimii adunate…ca la urs!
Jandarmi, polițiști cu veste galbene, un medic veterinar neputincios care bălăngănea o armă fără tranchilizant, primarul din Praid și alți reprezentanți ai autorităților, localnici gură-cască sau mânioși că ursul le-a mai dat iama în curți. Imagini greu de uitat.
Un ”eveniment nefericit” - s-au întrecut politicienii să ne spună pe toate canalele tv, începând cu luni dimineața.
Viorica Dăncilă - devenită Contracandidata – își regla tirul pe acțiunile lui Klaus Iohannis și anunța că s-ar putea să meargă să asiste la confruntarea cu presa a acestuia în aula Bibliotecii Universitare. Promisiunile de bunăstare, dacă va fi aleasă în fruntea țării, au curs și ele, în nota obișnuită.
Președintele Iohannis răspunde. Națiunea trebuie să audă. Îi mai transmite o dată Contracandidatei, de pe o scenă din Ploiești, să nu-i calce picioarele la dezbaterea pe care el o organizează cu presa.
Românii nu par să fie prea interesați de politică, de votul de duminică. Sunt bulversați de povestea cu ursul.
Și, dintr-o dată, jurnaliștii vin cu o altă știre șocantă. Un alt ”eveniment nefericit”. Doi copilași și o mamă din Timișoara au murit după ce se făcuse deratizare și dezinsecție în locuințele lor. Întreg blocul a fost evacuat după trei zile de la operațiunea ”igienică” desfășurată de o firmă obscură, la solicitarea administratorului.
Ca și în cazul ursului, primarul Timișoarei a zis că nu-i problema lui, autoritățile și medicii s-au întrecut în explicații cu privire la intervenția târzie la blocul respectiv, după ce sâmbătă primele victime solicitaseră Ambulanța, au ajuns la spital și s-a înregistrat primul deces, al bebelușului de 9 zile.
Lupta aprigă de pe scena politică nu mai interesa aproape pe nimeni. Tragedia era prea mare. 17 persoane erau, luni, internate. Ieri, numărul lor se ridicase la 38, după ce fuseseră evacuate alte patru locații unde firma de deratizare folosise pastile mortale cu fosfură de aluminiu.
Societatea era revoltată. Comentariile de pe internet ale românilor erau din ce în ce mai dure la adresa guvernanților, dar și a celor doi candidați din cursa electorală, dintre care unul e Președinte și celălalt Contracandidată. Totul se inflama peste imaginile de la televizor cu ursul și cu blocul din Timișoara în vreme ce reprezentanții diverselor autorități își pasau responsabilitatea și vinovăția de la unul la altul.
Greșit, foarte greșit să găsești Președintelui, actual sau viitor, vreo vină. Chiar nu are nicio atribuție sau responsabilitate pentru cum funcționează anumite instituții în astfel de situații. Dar da, Președintele poate reacționa, poate avea critici dure la adresa modului în care organele statului au acționat, la disfuncțiile constatate, poate atenționa guvernul.
A fost haos general, în ambele ”evenimente nefericite”.
Când am văzut cum s-a acționat în cazul ursului lovit de mașină, m-am gândit instantaneu la cât de dezastruos s-ar acționa în cazul unui calamități. Alo, oamenilor, aveți legi și proceduri, dar nu le aplicați!
Cum să nu aibă medicul veterinar din zona Praid tranchilizant? Nu putea fi chemat de urgență un alt medic, din altă localitate?
Comandanții Jandarmeriei nu puteau încinge telefoanele către superiorii din MAI, către Ministerul Mediului sau Romsilva și să spună că jandarmii au doar un anumit tip de arme, fără tranchilizant, și că paza lor nu curmă suferința unui animal care nu se mai poate ridica de jos?
Ce fel de prefect a fost Jean Adrian Andrei, dacă nu știa legea, reglementările, procedurile și nici măcar nu a avut curajul să acționeze astfel încât ursul acela din mijlocul șoselei, care parcă avea lacrimi în ochi și implora ajutor, să fie sedat și consultat de un medic veterinar? Dacă ar fi putut fi salvat, căci s-a chinuit 18 ore ca să moară?
Nu, fostul prefect de Harghita nu are nicio scuză, niciuna. Ieri, în județul Covasna un alt urs a fost lovit de mașină. S-a procedat, însă, corect. Ursul a fost tranchilizat, s-a constatat că nu are leziuni grave și a fost dus în sanctuarul Zărnești, unde va fi îngrijit.
Ca șef suprem al găsirii vinovaților în ”evenimentul Ursu” a fost Costel Alexe, proaspătul ministru de la Mediu. A făcut atâta gălăgie mediatică încât a devenit antipatic. Măsura competenței a dat-o prin văicărelile despre cât se simte de ”oripilat că nu s-au găsit tranchilizante”, dar și prin afirmația că ajungea el mai repede la fața locului de la Iași decât un veterinar care să rezolve situația. Oare ministrul Alexe nu avea telefon ca, imediat ce a fost informat, să dea dispoziții și să găsească soluții?
Mult mai grav mi se pare ce s-a întâmplat la Timișoara, acum, după ce au apărut noi informații din ancheta polițiștilor și procurorilor.
Pastilele acelea, cumpărate de pe piața neagră fără niciun fel de acte, pastile ce în contact cu aerul și umiditatea declanșează un gaz extrem de toxic, pot fi folosite într-un act terorist și nimeni să nu știe că la noi se comercializează la liber asemenea substanțe.
Aștept ca cineva responsabil din instituțiile statului să ne lămurească ce înseamnă că ”pastilele care conțin fosfură de aluminiu fac parte din grupa I de toxicitate”.