Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, Securitatea și revoluționarii. 31 de titluri de luptători în Revoluție, retrase
Iohannis, Securitatea și revoluționarii. 31 de titluri de luptători în Revoluție, retrase

Iohannis, Securitatea și revoluționarii. 31 de titluri de luptători în Revoluție, retrase

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant" lui Emilian Vasile Cutean.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 8 octombrie 2020, mai multe decrete privind retragerea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Astfel, având în vedere propunerea Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945-1989 şi avizul Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989, Președintele României a semnat retragerea a 31 de titluri de  „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie”

Retragerea titlului a fost făcută în baza articolului 8 din Legea nr. 341/2004 care stipulează: „De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele, civili sau militari, care sunt dovedite a fi fost implicate în activitățile fostei securități ca poliție politică, precum și persoanele care au organizat, au acționat, au instigat și au luptat, sub orice formă, împotriva Revoluției”.

Cine sunt persoanele dovedite că au colaborat cu Securitatea

Potrivit sursei anterior menționate, Klaus Iohannis a retras titlul pentru: Ivaşcu Emil, Manea Constantin, Muntean Vasile, Ştefănescu Adrian, Strafalogea Emilia, Chicuş (Cenuşe) Ştefania Livia, Chira Mugurel, Ecmegian Marian, Gabrovschi Teodor, Gaida Francisc, Găină Negru Toader, Maglasu Mircea, Marcu Gheorghe, Mardale Niculae, Marin Dumitru, Marinescu Petre, Marius Adriana Laura, Mitrofan Gigi, Miu Virgil, Muşunoi Vasile, Noghea Victor, Ochişor Adrian, Păcurar Ioan, Plăvache Ştefan, Pricop Gheorghe, Protopopescu Ion, Pruteanu Mircea, Ştefanescu-Goettlicher Maria, Turc Ioan Marius, Ştefan Virgiliu, Negrea Vasile.

Iohannis a acordat tilul unui fost condamnat, fost deputat PSD

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” lui Emilian Vasile Cutean

De asemenea, şeful statului a conferit acest titlu lui Gheorghe Marian Roman şi lui Vasile Strejescu.

Emilian Cutean – fost deputat PSD şi şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor – a fost condamnat definitiv, în 2012, de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de închisoare cu executare, acesta fiind acuzat de procurorii DNA că a iniţiat o hotărâre de Guvern în 2004, prin care s-a aprobat acordarea a peste 300.000 de lei Asociaţiei de revoluţionari „Club 22″, pe care o înfiinţase şi al cărei preşedinte era.

În 2014, el a dat în judecată statul român la CEDO şi a avut câştig de cauză. În februarie 2019, Cutean este condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani şi 60 de zile închisoare pentru abuz în serviciu. El nu a mai făcut însă închisoare, fiind luată în considerare perioada petrecută în penitenciar în urma condamnării din 2012.

În decembrie anul trecut, preşedintele Iohannis i-a retras lui Emilian Cutean titlul Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, potrivit romaniatv.net

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.